Concediere abuziva
Intrebare:
As dori sa va intreb care ar fi modalitatile de concediere a unei persoane care lucreaza la departamentul resurse umane, pe functia de "Inspector resurse umane", si care este cumnata vechiului administrator care acum are o firma concurenta. Nu avem dovezi ca aceasta ii furnizeaza pe fostului administrator informati confidentiale din firma, dar exista prea multe "coincidente".
Ne-am gandit la "necorespundere profesionala", numai ca nu stiu in ce mod acest lucru este posibil deoarece nu avem "fisa postului". Este posibil sa o facem si acum, si daca da, in ce conditii?
Am putea pune in fisa postului cerinte pe care aceasta nu le indeplineste, cum ar fi: - studii superioare de specialitate - cunoasterea limbilor straine, avand in vedere ca suntem o firma multinationala. Este de asemenea si ostila la locul de munca.
O alta varianta la care ne-am gandit, desi nu stiu cat de riscanta e, deoarece suntem siguri ca aceasta ne va da in judecata dupa desfacerea contractului de munca, ar fi concedierea pe motive economice. Oficial atributiile ei ar fi preluate de catre managerul de resurse umane, mai putin cele de complectare a Cartilor de Munca deoarece nu are atestat de inspector personal; neoficial insa, inainte de emiterea deciziei de concediere ne-am gandit sa angajam o alta persoana care corespunde cerintelor noastre, dar care sa raspunda la un anunt in ziar pe postul de sef birou, serviciu administrativ.
Raspuns:
Singura posibilitate legala de concediere a persoanei respective in conditiile pe care le-ati enuntat este concedierea disciplinara potrivit art. 61 lit. a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare in cazul nerespectarii obligatiei de fideliatate asumata de salariat prin simpla semnare a contractului individual de munca si fundamentata legal pe dispozitia art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, respectiv pe regulamentul intern al societatii – bineinteles, va trebui sa dovediti in cadrul cercetarii prealabile, faptul ca scurgerile de informatii catre societatea concurenta sunt imputabile angajatei respective.
Va recomandam in acest sens inserarea unei clauze de confidentialitate in contractul individual de munca al angajatei.
Intr-adevar, fara a avea fisa postului, respectiv fara o normare prealabila a sarcinilor unui angajat, nu poate fi dispusa concedierea pe motivul necorespunderii profesionale potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care intocmiti fisa postului ulterior incadrarii unui angajat – asa cum ar fi cazul dat, nu puteti solicita specializari pe care angajatul respectiv nu le-a avut la data inceperii raporturilor de munca (ex. cunoasterea unor limbi straine), avand in vedere dispozitia imperativa a art. 29 alin. (1) din Codul muncii, care stabileste verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale persoanei care solicita angajarea.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Referitor la cerinta studiilor superioare, mentionaam ca acesta conditie ar fi privita ca un abuz de drept, avand in vedere dispozitiile codului COR in privinta calificarii profesionale a persoanei care ocupa functia de inspector resurse umane.
Desfiintarea postului potrivit art. 65 din Codul muncii este o varianta posibila in cazul dat, insa, in cazul unui litigiu de munca, va trebui sa dovediti faptul ca motivul real al concedierii este dat de dificultati economice, sau dupa caz, reorganizarea activitatii societatii si nu de banuielile pe care le aveti in legatura cu nerespectarea obligatiei de fidelitate a angajatei.
In orice caz, va atragem atentia ca angajarea unui alt inspector de resurse umane si concomitent desfiintarea unui post similar in organigrama nu ar fi acceptata de nici o instanta de judecata.
CONCEDIERE: 100 de studii de caz + procedura legala + modele si formulare utile. Click aici pt detalii despre CD-ul "Concedierea perfect legala"