Detasarea salariatului - STATUL in care se platesc contributiile sociale

Ioana Pavel
Ioana Pavel
23 Aprilie 2024
23 Aprilie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
detasarea salariatilorcontributii sociale stat detasaredetasarea transnationala a salariatilor
Detasarea salariatului - STATUL in care se platesc contributiile sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 

"In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: 
 
(1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni si sa nu fi fost trimisa sa inlocuiasca o alta persoana. 
 
Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE! Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor, detalii AICI >>>
 
Astfel continuam sa ii facem A1 sa fie declarat in Limosa, ori trebuie sa ii fie platite taxele in tara unde isi desfasoara activitatea? Mentionez ca el pe firma unde este detasat este inregistrat ca administrator, iar pe firma de unde este detasat este angajat ca Agent comercial. Care este procedura legala pe care trebuie sa o urmam?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In relatia dintre statele membre UE sunt aplicabile dispozitiile Regulamentului nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala (Text cu relevanta pentru SEE si pentru Elvetia).
 
Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din acest Regulament, sub rezerva articolelor 12-16: (a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.
 
Astfel,  Regulamentul stabileste regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
De la aceasta regula sunt reglementate doua exceptii: detasarea transnationala si pluriactivitatea. Aceste exceptii se stabilesc pe baza de document portabil A1. In consecinta, in toate situatiile in care nu exista document portabil A1, contributiile sociale se platesc in statul in care se presteaza activitate de salariat.
 
Daca exista document portabil A1, contributiile sociale se platesc in statul inscris in acest formular pe durata valabilitatii formularului.
Conditia referitoare la termenul de 24 luni este cercetata de autoritatile care elibereaza documentul portabil A1. Aceste autoritati analizeaza indeplinirea conditiilor inclusiv a termenului de 24 luni si daca gasesc neindeplinite conditiile, nu elibereaza A1.
 
Conform art. 16 din Regulamentul 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala: 
 
Art. 16: Derogari de la articolele 11-15
 
(1) Doua sau mai multe state membre, autoritatile competente ale acestor state membre sau organismele desemnate de aceste autoritati pot prevedea derogari de la articolele 11-15 de comun acord, in interesul anumitor persoane sau categorii de persoane.
 
Astfel, documentul portabil A1 poate fi eliberat si pentru o perioada mai mare de 24 de luni in baza art. 16, sau se poate refuza eliberarea acestuia de autoritati.
 
In consecinta:
  1. exista document portabil A1, contributiile sociale se datoreaza in statul inscris in formularul A1;
  2. nu exista document portabil A1, contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
 
Cu toate acestea inteleg ca in situatia expusa nu este cazul unei detasari, ci a unui contract local in baza caruia isi desfasoara activitatea de administrator incheiat cu societatea din statul respectiv.
 
Un salariat cu functia de agent comercial nu poate fi detasat sa presteze activitate in alt stat in calitate de administrator si platit din Romania pentru activitate de agent comercial.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti de la legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]