Detasarea salariatului - STATUL in care se platesc contributiile sociale

detasarea salariatilorcontributii sociale stat detasaredetasarea transnationala a salariatilor
Detasarea salariatului - STATUL in care se platesc contributiile sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 

"In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: 
 
(1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni si sa nu fi fost trimisa sa inlocuiasca o alta persoana. 
 
Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE! Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor, detalii AICI >>>
 
Astfel continuam sa ii facem A1 sa fie declarat in Limosa, ori trebuie sa ii fie platite taxele in tara unde isi desfasoara activitatea? Mentionez ca el pe firma unde este detasat este inregistrat ca administrator, iar pe firma de unde este detasat este angajat ca Agent comercial. Care este procedura legala pe care trebuie sa o urmam?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In relatia dintre statele membre UE sunt aplicabile dispozitiile Regulamentului nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala (Text cu relevanta pentru SEE si pentru Elvetia).
 
Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din acest Regulament, sub rezerva articolelor 12-16: (a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.
 
Astfel,  Regulamentul stabileste regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
De la aceasta regula sunt reglementate doua exceptii: detasarea transnationala si pluriactivitatea. Aceste exceptii se stabilesc pe baza de document portabil A1. In consecinta, in toate situatiile in care nu exista document portabil A1, contributiile sociale se platesc in statul in care se presteaza activitate de salariat.
 
Daca exista document portabil A1, contributiile sociale se platesc in statul inscris in acest formular pe durata valabilitatii formularului.
Conditia referitoare la termenul de 24 luni este cercetata de autoritatile care elibereaza documentul portabil A1. Aceste autoritati analizeaza indeplinirea conditiilor inclusiv a termenului de 24 luni si daca gasesc neindeplinite conditiile, nu elibereaza A1.
 
Conform art. 16 din Regulamentul 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala: 
 
Art. 16: Derogari de la articolele 11-15
 
(1) Doua sau mai multe state membre, autoritatile competente ale acestor state membre sau organismele desemnate de aceste autoritati pot prevedea derogari de la articolele 11-15 de comun acord, in interesul anumitor persoane sau categorii de persoane.
 
Astfel, documentul portabil A1 poate fi eliberat si pentru o perioada mai mare de 24 de luni in baza art. 16, sau se poate refuza eliberarea acestuia de autoritati.
 
In consecinta:
  1. exista document portabil A1, contributiile sociale se datoreaza in statul inscris in formularul A1;
  2. nu exista document portabil A1, contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
 
Cu toate acestea inteleg ca in situatia expusa nu este cazul unei detasari, ci a unui contract local in baza caruia isi desfasoara activitatea de administrator incheiat cu societatea din statul respectiv.
 
Un salariat cu functia de agent comercial nu poate fi detasat sa presteze activitate in alt stat in calitate de administrator si platit din Romania pentru activitate de agent comercial.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti de la legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasarea salariatilorcontributii sociale stat detasaredetasarea transnationala a salariatilor

Data aparitiei: 23 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasarea salariatului - STATUL in care se platesc contributiile sociale Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]