In legea 319/2006 se stipuleaza clar obligatiile oricarui angajator in aceasta privinta. Pentru buna desfasurare a lucrului, in conditii optime de siguranta, amintim o serie de masuri ce ar trebui luate in considerare.
Conform art. 6 (1), Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca. Prin aceasta se intelege atat informarea si instruirea lucratorilor, cat si dotarea lor cu echipamente de protectie adecvate.
Cu alte cuvinte, este prioritara evaluarea riscurilor la care vor fi expusi lucratorii. Mai exact, angajatorul trebuie sa aiba in vedere evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursa.
In art. 9 se precizeaza ca aceasta evaluare trebuie urmata de activitati de prevenire a riscurilor profesionale, intreprinse de lucratori desemnati special, sau de servicii externe specializate.
Art. 12 mentioneaza obligatia angajatorului de a decide asupra masurilor de protectie care trebuie luate si, dupa caz, asupra echipamentului de protectie care trebuie utilizat. Factorii de risc difera in functie de mediul de lucru: spre exemplu, pentru munca in aer liber in sezonul rece este nevoie de imbracaminte de protectie termoizolata, cu o buna rezistenta la intemperii si umiditate. De asemenea, incaltamintea de protectie trebuie sa ofere confort termic si impermeabilitate. O pereche ideala de bocanci de protectie se va preta la nevoile de confort ale lucratorului, cat si la cerintele de siguranta impuse de munca prestata.
Conform art. 20, angajatorul este obligat sa asigure pentru fiecare lucrator o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca. De asemenea, lucratorii vor fi instruiti si in legatura cu utilizarea adecvata a echipamentelor de protectie.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Nici lucratorii nu sunt scutiti de obligatii, in special in ceea ce priveste intretinerea echipamentelor de lucru. Potrivit art. 23 b), acestia sunt obligati sa utilizeze corect acele echipamente de protectie acordate si, dupa utilizare, sa le inapoieze sau sa le puna la locul destinat pentru pastrare. In plus, atat imbracamintea cat si incaltamintea de protectie vor fi curatate dupa fiecare utilizare.
Spre exemplu, bocancii de protectie trebuie curatati pe talpa, pentru a mentine calitatile antiderapante, castile de protectie trebuie inspectate periodic, iar imbracamintea de protectie trebuie curatata adecvat.
Intretinerea echipamentului de protectie este esentiala pentru a prelungi durata de utilizare. Mai mult decat atat, degradarea sau instrainarea echipamentului de protectie va atrage raspunderea angajatului. Pentru buna desfasurare a lucrului, lucratorii au obligatia sa coopereze cu angajatorul pentru a asigura ca mediul de munca si conditiile de lucru sunt sigure si fara riscuri pentru securitate si sanatate.
Surse:
Legea 319 din 2006, Legea privind securitatea si sanatatea in munca, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 646 din 26 iulie 2006, https://www.iprotectiamuncii.ro/legislatie-protectia-muncii/legea-319-2006
Asociatia Profesionala pentru Securitatea si Sanatatea Muncii, Echipamentul individual de protectie, un rol important in protectia lucratorilor, 2006, http://www.apssmt.ro/articole/eip-un-rol-important-in-protectia-lucratorilor.html