Regimul sanctionator al incalcarii obligatiilor in cazul incadrarii si detasarii strainilor in Romania

13 August 2008
13 August 2008
angajarea strainilorO.U.G. nr. 56/2007contraventii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 13.08.2008 - Gabriela Chirazof

Realitatea a demonstrat ca o alternativa adoptata de angajatori la deficitul fortei de munca din Romania si acoperirea ofertei generoase de munca la ora actuala o reprezinta angajarea strainilor. Potrivit dispozitiilor legale, prin strain care poate fi incadrat sau detasat la un angajator in Romania intelegem persoana care nu are cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European.

Ceea ce trebuie sa retinem cu privire la folosirea fortei de munca straine este faptul ca exista o serie de contraventii prevazute in O.U.G. nr. 56/2007 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 134/2008, sanctionate cu amenzi deloc neglijabile in privinta cuantumului acestora.

Vorbim de contraventie in cazul primirii la munca a unui strain fara autorizatie de munca sau permis de sedere in scop de munca, care se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei pentru fiecare strain, fara ca amenda sa poata depasi 100.000 lei.

De asemenea, mentinerea unui strain in munca dupa expirarea autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei pentru fiecare strain, fara ca amenda sa poata depasi 100.000 lei.

Angajatorul la care s-a dispus detasarea persoanei straine are obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul o comunicare privind detasarea salariatilor straini pentru al caror acces pe piata muncii din Romania este necesara autorizatia de munca, cu cel putin 5 zile anterioare inceperii activitatii acestora pe teritoriul Romaniei, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate. Orice modificare a elementelor prevazute expres in comunicare se transmite inspectoratului teritorial de munca in termen de 5 zile de la data producerii acesteia. Elementele comunicarii sunt prevazute in art. 18 alin. (2) din ordonanta de urgenta astfel cum a fost aprobata prin lege cu modificari si completari.



Netransmiterea catre inspectoratul teritorial de munca a comunicarii sau a modificarilor elementelor prevazute in aceasta comunicare, se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei.

In plus, neindeplinirea obligatiilor mentionate in cele ce urmeaza constituie contraventii care se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 lei.

Astfel, pierderea autorizatiei de munca se comunica Oficiului Roman pentru Imigrari, in termen de 3 zile de la data constatarii pierderii. in acelasi termen se comunica Oficiului Roman pentru Imigrari deteriorarea sau distrugerea permisului de sedere in scop de munca.

Angajatorul care are incadrat in munca un strain caruia nu ii este necesara autorizatia de munca are obligatia de a comunica Oficiului Roman pentru Imigrari o serie de inscrisuri prevazute expres in art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 56/2007 aprobata cu modificari si completari de Legea nr. 134/2008 si, totodata, are obligatia de a comunica aceleiasi institutii, in termen de 10 zile, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul caruia nu ii este necesara autorizatia de munca ori, dupa caz, incetarea detasarii acestuia.
___________________________________________________________________
Cum sa atrageti si sa retineti in firma dvs. angajati competenti, motivati si eficienti? Descoperiti chiar azi solutiile practice complete!
Clic aici!
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]