Regimul sanctionator al incalcarii obligatiilor in cazul incadrarii si detasarii strainilor in Romania

angajarea strainilorO.U.G. nr. 56/2007contraventii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 13.08.2008 - Gabriela Chirazof

Realitatea a demonstrat ca o alternativa adoptata de angajatori la deficitul fortei de munca din Romania si acoperirea ofertei generoase de munca la ora actuala o reprezinta angajarea strainilor. Potrivit dispozitiilor legale, prin strain care poate fi incadrat sau detasat la un angajator in Romania intelegem persoana care nu are cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European.

Ceea ce trebuie sa retinem cu privire la folosirea fortei de munca straine este faptul ca exista o serie de contraventii prevazute in O.U.G. nr. 56/2007 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 134/2008, sanctionate cu amenzi deloc neglijabile in privinta cuantumului acestora.

Vorbim de contraventie in cazul primirii la munca a unui strain fara autorizatie de munca sau permis de sedere in scop de munca, care se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei pentru fiecare strain, fara ca amenda sa poata depasi 100.000 lei.

De asemenea, mentinerea unui strain in munca dupa expirarea autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei pentru fiecare strain, fara ca amenda sa poata depasi 100.000 lei.

Angajatorul la care s-a dispus detasarea persoanei straine are obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul o comunicare privind detasarea salariatilor straini pentru al caror acces pe piata muncii din Romania este necesara autorizatia de munca, cu cel putin 5 zile anterioare inceperii activitatii acestora pe teritoriul Romaniei, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate. Orice modificare a elementelor prevazute expres in comunicare se transmite inspectoratului teritorial de munca in termen de 5 zile de la data producerii acesteia. Elementele comunicarii sunt prevazute in art. 18 alin. (2) din ordonanta de urgenta astfel cum a fost aprobata prin lege cu modificari si completari.



Netransmiterea catre inspectoratul teritorial de munca a comunicarii sau a modificarilor elementelor prevazute in aceasta comunicare, se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei.

In plus, neindeplinirea obligatiilor mentionate in cele ce urmeaza constituie contraventii care se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 lei.

Astfel, pierderea autorizatiei de munca se comunica Oficiului Roman pentru Imigrari, in termen de 3 zile de la data constatarii pierderii. in acelasi termen se comunica Oficiului Roman pentru Imigrari deteriorarea sau distrugerea permisului de sedere in scop de munca.

Angajatorul care are incadrat in munca un strain caruia nu ii este necesara autorizatia de munca are obligatia de a comunica Oficiului Roman pentru Imigrari o serie de inscrisuri prevazute expres in art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 56/2007 aprobata cu modificari si completari de Legea nr. 134/2008 si, totodata, are obligatia de a comunica aceleiasi institutii, in termen de 10 zile, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul caruia nu ii este necesara autorizatia de munca ori, dupa caz, incetarea detasarii acestuia.
___________________________________________________________________
Cum sa atrageti si sa retineti in firma dvs. angajati competenti, motivati si eficienti? Descoperiti chiar azi solutiile practice complete!
Clic aici!
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajarea strainilorO.U.G. nr. 56/2007contraventii

Data aparitiei: 13 August 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Regimul sanctionator al incalcarii obligatiilor in cazul incadrarii si detasarii strainilor in Romania Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]