Potrivit art. 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (3) din acelasi articol.
Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului sunt prevazute ca element distinct element prevazut la lit. e) a art.17.
V-am convins de importanta evaluarii? Atunci iata si o lucrare cu informatii complete despre aceasta activitate obligatorie pentru orice manager HR: Procedura completa de evaluare a angajatilor
Contine explicatii detaliate despre obligatiile, dar si drepturile dvs., temeiuri legale, sanctiuni, sfaturi utile, precum si modele gata redactate de fise de evaluare si de post, DETALII AICI >>> Cum se stabilesc criteriile de evaluare ale angajatilor
Asadar, criteriile de evaluare a activitatii profesionale constituie element al contractului individual de munca. Pentru salariatii angajati inainte de intrarea in vigoare a Legii 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 Codul muncii, criteriile de evaluare vor putea fi introduse in contractul individual de munca numai cu acordul salariatului prin incheierea unui act aditional. Iar, obiectivele de performanta se stabilesc de catre angajator prin regulementul intern iar acordul salariatului nu este necesar. Prevederile Regulementului intern sunt aplicabile tuturor salariatilor de data la care acestia au luat cunostinta, indiferent de data angajarii.
In functie de activitatea prestata de salariat respectiv atributiile postului, criteriile de evaluare pot fi diferite. Noi am emis un model de act aditional si am propus cateva criterii de evaluare generale.
Exemplificam in continuare criterii de evaluare pentru:
1) agent servicii client:
- foarte buna cunoastere a sortimentelor de care raspunde, a pietei de produse similare;
- abilitati de comunicare si negociere;
- atitudine pozitiva si persuasiune;
- discernamant si capacitatea de a rezolva problemele;
- rezistenta la efort si stres;
- corectitudine si loialitate fata de firma;
- flexibilitate, adaptabilitate, gandire pozitiva;
- spirit de ordine si disciplina;
- orientare spre obtinerea de rezultate;
- disponibilitate pentru lucrul in echipa;
- operativitate in desfasurarea activitatilor;
- spirit colegial si corectitudine in raporturile de munca.
2) analist economic:
- cunostinte economice generale;
- cunostinte legate de finantare;
- capacitatea de a lucra in echipa;
- gandire clara, rationament logic;
- capacitate de analiza si sinteza;
- abilitate in utilizarea unor parghii economice (preturi, taxe, dobanzi);
- asumarea responsabilitatilor;
- rezistenta la efort si stres; echilibru emotional;
- vechimea in companie;
- participarea la cursurile de formare profesionala;
- corectitudine in raporturile de munca;
- spirit de colegialitate.
Care sunt criteriile principale de evaluare a performantei angajatilor?
In ceea ce priveste criteriile de evaluare, specialistii de la PortalCodulMuncii ne informeaza ca se pot utiliza numeroase criterii. Unele sunt extrem de relevante, in timp ce altele sunt complet inutilizabile intr-o anumita companie.
Unele criterii pot fi folosite cu aplicarea unor repere de cuantificare precise, altele nu se pot folosi in cazul dat, deoarece nu exista posibilitatea de masurare a indeplinirii lor.
Selectia criteriilor de evaluare se va face de catre fiecare conducator de organizatie, in raport cu tipul de activitate desfasurat si cu asteptarile manageriale: responsabilitatile postului; volumul activitatii desfasurate; conditiile concrete in care se desfasoara munca; rezultatele obtinute; cunostinte si experienta; pregatirea profesionala; vechimea in companie; participarea la cursuri de formare profesionala; disponibilitatea de a presta ore suplimentare; judecata si impactul deciziilor; influenta, coordonare si supervizare; rezultate ale activitatii salariatilor din subordine; contacte si comunicare; aptitudini organizatorice; disponibilitate pentru lucrul in echipa; operativitate in desfasurarea activitatilor; numar de reclamatii de la clienti; gradul de satisfactie al clientilor; numar de clienti pierduti/atrasi; cifra de vanzari; numar proiecte finalizate; fidelitate in raport cu compania; colegialitate, corectitudine in raporturile de munca; deprinderi, mod de exprimare, temperament.
Ca urmare a aplicarii criteriilor de evaluare, rezultatele vor fi exprimate in mai multe modalitati – calificative, punctaj etc.
Model act aditional criterii de evaluare angajati
Va prezentam modelul unui act aditional la contractul individual de munca ce vizeaza criteriile de evaluare:
MODEL
ACT ADITIONAL LA CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA
Nr. …. din data de ………
Partile contractante
Angajator - persoana juridica/fizica ................ , cu sediul/domiciliul in .............., inregistrata la registrul comertului/autoritatile administratiei publice din ................ sub nr. ............... , cod fiscal .............. , telefon ............. , reprezentata legal prin ................ , in calitate de .................. ,
si
Salariatul/salariata - domnul/doamna .................... , domiciliat/domiciliata in localitatea .............. , str. .............. nr. ..... , judetul ............ , posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ........ nr. ....... , eliberat/eliberata de ........... la data de ........... , CNP ................. , autorizatie de munca/permis de sedere in scop de munca seria .......... nr. ............... din data ..................... ,
am incheiat prezentul act aditional la contractul individual de munca nr. ….. inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor la data de …… in urmatoarele conditii asupra carora am convenit astfel:
Se completeaza contractul individual de munca cu lit. F indice 1 astfel:
F1: Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului sunt urmatoarele:
a) responsabilitatile postului;
b) calitatea lucrarilor;
c) volumul activitatii desfasurate;
d) importanta sociala a muncii;
e) conditiile concrete in care se desfasoara munca;
f) rezultatele obtinute;
g) cunostinte si experienta;
h) pregatirea profesionala;
i) vechimea in companie;
j) complexitatea, creativitatea si diversitatea activitatilor;
k) productivitatea muncii;
l) participarea la cursurile de formare profesionala;
m) rezultate ale activitatii salariatilor din subordine;
n) contacte si comunicare;
o) aptitudini organizatorice;
p) disponibilitate pentru lucrul in echipa;
q) operativitate in desfasurarea activitatilor;
r) numar de rebuturi (/zi, /saptamana, /luna);
s) cifra de vanzari;
t) numar proiecte finalizate;
u) fidelitate in raport cu compania;
v) colegialitate, corectitudine in raporturile de munca;
Prezentul act aditional s-a incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte restul clauzelor contractului individual de munca raman neschimbate.
Angajator,
..........................Salariat
Semnatura ........................
Data .......................
Reprezentant legal,
.......................... Criteriile enumerate sunt cu titlu de exemplu.
De ce trebuie sa acordati atentie maxima evaluarii periodice a angajatilor dvs.?
Raspunsul cel mai clar este: pentru ca sunteti obligat sa faceti acest lucru, conform prevederilor Codului muncii care contine referiri la evaluare in cadrul mai multor articole, DETALII AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii continuare activitate dupa varsta de 65 de aniIntrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<