"Societatea doreste sa acorde unor angajati o suma de bani lunar sau o singura data, insa in situatia in care acestia vor dori sa demisioneze intr-un interval stabilit de parti la incheierea contractului/actului aditional, sa restituie suma respectiva. Care ar fi procedura legala pentru a insera aceasta suma in cadrul contractului de munca? Ce clauza am putea insera in contract si ce ar trebui sa precizam la acea clauza pentru a evita restituirea sumei ca despagubire? Suma respectiva trebuie transmisa in Revisal?"
Raspunsul specialistului:
In baza Codului muncii, partile sunt libere sa negocieze clauzele contractuale, insa aceasta libertate este limitata de cadrul legal, astfel incât, orice clauza care incalca legea, ordinea publica sau bunele moravuri este nula.
Codul muncii nu reglementeaza posibilitatea partilor de a negocia si insera in contractul individual de munca o clauza de genul celei mentionate de dumneavoastra in sensul ca salariatului sa i se acorde o suma de bani pe care se obliga sa o restituie daca va demisiona. Insa, o astfel de clauza poate fi negociata de parti daca se respecta legea, ordinea publica sau bunele moravuri.
Lucrarea "Consilier Ghid complet de salarizare, Revisal si Contributii sociale" veti intalni TOATE informatiile necesare privind inregistrarile in REVISAL, acordarea concediilor medicale, contributiile sociale si impozitul pe venit pentru fiecare venit salarial, detalii AICI >>>
Daca angajatul isi asuma obligatia de a nu demisiona in schimbul unei sume de bani, nerespectarea acestei obligatii poate da nastere raspunderii patrimoniale a salariatului. Prin urmare, instanta de judecata trebuie sa analizeze indeplinirea conditiilor raspunderii patrimoniale, daca partile nu se inteleg si ajung in fata acesteia.
De aceea, negocierea unei clauze cu respectarea celor de mai sus, nu poate determina altceva decat dreptul angajatorului la despagubiri ca urmare a atragerii raspunderii patrimoniale a salariatului.
Clauza ar putea avea ca si continut acordarea unei sume de bani salariatului in schimbul obligatiei de a nu demisiona un numar de xx ani proportional, iar in situatia in care salariatul totusi demisioneaza se obliga sa restituie suma de bani proportional cu perioada de timp in care nu a prestat activitatea.
Spre exemplu:
1. La angajare, in prima luna de activitate angajatorul va plati salariatului un bonus in valoare de xx lei.
2. In schimbul bonusului prevazut la pct. 1 salariatul se obliga sa presteze activitate pentru angajator o perioada de xx ani, timp in care nu va demisiona.
3. In situatia in care salariatul demisioneaza in perioada prevazuta la pct. 2, se obliga sa restituie bonusul primit proportional cu perioada in care nu a prestat activitate.
Instanta de judecata ar putea sa ajunga la concluzia conform careia o astfel de clauza nu este legala in functie de circumstante si de probele din dosar. Spre exemplu, in situatia in care bonusul reprezinta de fapt o plata pentru munca salariatului in special cand este acordat lunar.
Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in Revisal se inregistreaza salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.
Prin urmare, conform acestei reglementari legale in Revisal se inregistreaza elementele salariale reglementate de contractul individual de munca cat si elementele salariale reglementate de contractul colectiv de munca.
Aplicatia Revisal permite inregistrarea elementelor salariale stabilite in suma fixa sau in procent.
De aceea, apreciem ca in conformitate cu reglementarile legale si cu structura aplicatiei, in Revisal se inregistreaza bonusurile prevazute in contractul individual sau colectiv de munca in suma fixa sau in procent.
In situatia expusa, daca bonusul este stabilit prin contractul individual de munca in suma fixa, se inregistreaza in Revisal.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro.
Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<