Clauza in CIM - obligatia salariatului de a nu demisiona in schimbul unui bonus. Se va transmite in Revisal?

clauza in cimbonusuri in revisalinregistrare bonus in revisal
Clauza in CIM - obligatia salariatului de a nu demisiona in schimbul unui bonus. Se va transmite in Revisal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Societatea doreste sa acorde unor angajati o suma de bani lunar sau o singura data, insa in situatia in care acestia vor dori sa demisioneze intr-un interval stabilit de parti la incheierea contractului/actului aditional, sa restituie suma respectiva. Care ar fi procedura legala pentru a insera aceasta suma in cadrul contractului de munca? Ce clauza am putea insera in contract si ce ar trebui sa precizam la acea clauza pentru a evita restituirea sumei ca despagubire? Suma respectiva trebuie transmisa in Revisal?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
In baza Codului muncii, partile sunt libere sa negocieze clauzele contractuale, insa aceasta libertate este limitata de cadrul legal, astfel incât, orice clauza care incalca legea, ordinea publica sau bunele moravuri este nula.
 
Codul muncii nu reglementeaza posibilitatea partilor de a negocia si insera in contractul individual de munca o clauza de genul celei mentionate de dumneavoastra in sensul ca salariatului sa i se acorde o suma de bani pe care se obliga sa o restituie daca va demisiona. Insa, o astfel de clauza poate fi negociata de parti daca se respecta legea, ordinea publica sau bunele moravuri.
 
Lucrarea "Consilier Ghid complet de salarizare, Revisal si Contributii sociale" veti intalni TOATE informatiile necesare privind inregistrarile in REVISAL, acordarea concediilor medicale, contributiile sociale si impozitul pe venit pentru fiecare venit salarial, detalii AICI >>>
 
Daca angajatul isi asuma  obligatia de a nu demisiona in schimbul unei sume de bani, nerespectarea acestei obligatii poate da nastere raspunderii patrimoniale a salariatului. Prin urmare, instanta de judecata trebuie sa analizeze indeplinirea conditiilor raspunderii patrimoniale, daca partile nu se inteleg si ajung in fata acesteia.
 
De aceea, negocierea unei clauze cu respectarea celor de mai sus, nu poate determina altceva decat dreptul angajatorului la despagubiri ca urmare a atragerii raspunderii patrimoniale a salariatului.
 
Clauza ar putea avea ca si continut acordarea unei sume de bani salariatului in schimbul obligatiei de a nu demisiona un numar de xx ani proportional, iar in situatia in care salariatul totusi demisioneaza se obliga sa restituie suma de bani proportional cu perioada de timp in care nu a prestat activitatea.
 
Spre exemplu:
 
1. La angajare, in prima luna de activitate angajatorul va plati salariatului un bonus in valoare de xx lei.
 
2. In schimbul bonusului prevazut la pct. 1 salariatul se obliga sa presteze activitate pentru angajator o perioada de xx ani, timp in care nu va demisiona.
 
3. In situatia in care salariatul demisioneaza in perioada prevazuta la pct. 2, se obliga sa restituie bonusul primit proportional cu perioada in care nu a prestat activitate.
 
Instanta de judecata ar putea sa ajunga la concluzia conform careia o astfel de clauza nu este legala in functie de circumstante si de probele din dosar. Spre exemplu, in situatia in care bonusul reprezinta de fapt o plata pentru munca salariatului in special cand este acordat lunar.
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in Revisal se inregistreaza  salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.  
 
Prin urmare, conform acestei reglementari legale in Revisal se inregistreaza elementele salariale reglementate de contractul individual de munca cat si elementele salariale reglementate de contractul colectiv de munca.
 
Aplicatia Revisal permite inregistrarea elementelor salariale stabilite in suma fixa sau in procent.
De aceea, apreciem ca in conformitate cu reglementarile legale si cu structura aplicatiei, in Revisal se inregistreaza bonusurile prevazute in contractul individual sau colectiv de munca in suma fixa sau in procent.
 
In situatia expusa, daca bonusul este stabilit prin contractul individual de munca in suma fixa, se inregistreaza in Revisal.
 
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clauza in cimbonusuri in revisalinregistrare bonus in revisal

Data aparitiei: 30 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clauza in CIM - obligatia salariatului de a nu demisiona in schimbul unui bonus. Se va transmite in Revisal? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]