Obligativitatea incheierii CCM la nivelul unitatii

CCMCodul munciiLegea 62/2011proces verbalnegociere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: In situatia in care contractul colectiv de munca la nivel de unitate a expirat, este obligatorie incheierea unui nou contract? Avand in vedere ca nu se pot acorda drepturi peste cele prevazute in Codul muncii nu se vede sensul incheierii unui CCM care sa contina aceleasi clauze ca si Codul muncii. La ce interval de timp este obligatorie reluarea negocierii CCM si ce ar trebui sa contina ultimul proces verbal in care se arata ca nu se doreste incheierea CCM?
 
 
Raspuns: Asa cum prevede art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea colectiva este obligatorie la nivel de unitate, exceptie facand cazurile in care unitatea are mai putin de 21 de angajati. Totodata, art. 221 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
 
In consecinta, prin coroborarea celor doua reglementari legale rezulta ca orice unitate cu  mai mult de 20 de angajati are obligatia negocierii CCM chiar daca salariatii aparatin unui sindicat. Astfel ca negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate este obligatorie, fara a fi necesara incheierea lui
 
Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata de cel putin 12 luni  dar fara a depasi 24 de luni. In situatia in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment, asa cum prevede art. 141 din Legea 62/2011. De asemenea, art. 130 alin. (7) din Legea 62/2011 stabileste ca  in cadrul fiecarei sedinte de negociere se vor incheia procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.
 
Acolo unde nu exista un contract colectiv de munca incheiat dar exista o procedura de negociere efectuata, partile pot consemna in ultimul proces-verbal incheiat cu ocazia negocierii colective ca negocierile nu se vor relua mai devreme de 12 luni iar partile nu vor incheia un contract colectiv la nivel de unitate, dat fiind faptul ca nu pot sustine clauze mai favorabile salariatilor in raport cu cele reglementate de Codul muncii.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CCMCodul munciiLegea 62/2011proces verbalnegociere

Data aparitiei: 01 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obligativitatea incheierii CCM la nivelul unitatii Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]