Salariat care se prezinta la munca sub influenta bauturilor alcoolice - procedura disciplinara

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 August 2024
01 August 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
salariat sub influenta bauturilor alcooliceprocedura disciplinara
Salariat care se prezinta la munca sub influenta bauturilor alcoolice - procedura disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"La inceputul turei, in urma verificarilor cu alcool testul, se constata ca un salariat s-a prezentat la munca intr-o stare avansata de ebrietate. Managerul solicita demararea procedura disciplinara, demarata ulterior de departamaneul Juridic. Salariatul este trimis acasa, intricat nu intruneste conditiile motrice/psihice pentru a desfasura activitatea. Intrucat s-a pontat (electronic) la intrarea in tura, cum gestionam ca si element de pontaj ziua in care s-a prezentat sub influenta bauturilor alcoolice le munca? Ne gandeam sa lasam astfel pontajul, fara a pune in plata ziua in cauza. Ce ne sfatuiti?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Prezentarea la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice este o problema de securitate si sanatate la locul de munca si o problema de raspundere disciplinara.
 
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve!
Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii - Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
 
In conditiile in care persoana in cauza, desi a pontat la venire, a fost trimis acasa, deci nu a mai fost prezent la locul de munca si nu a prestat munca, ar  trebui pontat ca absent. Nu cunoastem cum functioneaza sistemul de pontaj electronic pe care il mentionati, dar, in mod normal, daca a pontat la intrare, ar fi trebuit sa ponteze si la iesire, cand a fost trimis acasa din motive de sanatate si securitate la locul de munca, si astfel pontajul ar fi marcat faptul ca nu a fost prezent la munca in ziua respectiva.
 
Daca nu s-a facut acest lucru apreciem ca ar trebui sa existe un proces-verbal, in care sa se consemneze intreaga situatie si masurile luate – inclusiv faptul ca salariatul a fost trimis acasa – si pe baza acestui document ziua de munca sa fie considerata absenta de la locul de munca si sa nu fie platita. Ideea este ca trebuie sa existe un document constatator din care sa rezulte ca persoana in cauza desi figureaza ca fiind pontata, de fapt, a absentat de la locul de munca si de aceea nu este platita ziua respectiva.
 
In fapt, apreciem ca acest proces verbal de constatare si consemnare a situatiei ar trebui sa existe oricum, acesta urmand a fi folosit in cadrul cercetarii disciplinare.
 
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]