"Numar salariati: 100 La alegerea reprezentantilor salariatilor participa 60 salariati, deci se indeplineste conditia de cvorum 50%+1. Sunt propusi 5 reprezentanti, dar cele mai multe voturi le obtin 2 salariati, fiecare primind separat cate 17 voturi pentru. Nu au fost abtineri. Voturi contra celor 2 reprezentanti propusi au fost cate 43 la fiecare (17+43=60). Avand din vedere numarul mic de voturi pentru (doar 17 din 60) pot fi considerati cei 2 salariati reprezentantii salariatilor in vederea negocierii CCM? Sau trebuie organizate alte alegeri?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 6209
Raspunsul specialistului:
La art. 221 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
La alin. (2) de la art. 221 se prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, fara a reglementa o procedura prin care se realizeaza acest proces.
In aceste conditii, adunarea generala a salariatilor este cea care stabileste care este procedura de vot si cum se valideaza persoanele alese ca reprezentanti ai salariatilor, ca la orice fel de alegeri.
Spre exemplu, daca in respectiva procedura de vot se prevede faptul ca sunt alese ca reprezentanti persoanele care obtin cele mai multe voturi dintre cele valabil exprimate, atunci cei doi reprezentanti pot fi validati.
Daca in schimb, procedura prevede ca persoanele trebuie sa obtina un anumit nivel de voturi valabil exprimate, de ex. 1/3, atunci cei doi reprezentanti nu pot fi validati, deoarece nu au trecut acest prag.
Deci totul depinde de regulile pe baza carora s-au desfasurat aceste alegeri, iar stabilirea lor este la latitudinea adunarii generale a salariatilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<