Acest aspect este reglementat de art. 221 alin. (2) din Codul muncii, iar angajatorii trebuie sa tina cont de legislatia in vigoare.
Reamintim ca, potrivit art. 222 alin. (1) din Codul muncii, pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor cei care au capacitate deplina de exercitiu.
Asadar, angajatorul nu poate impune ce studii trebuie sa aiba reprezentantul salariatilor atata timp cat legea nu stabileste...citeste mai multe despre studiile reprezentatului aici >>>
Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "In perioada sept-noiembrie 2017 s-a ales reprezentantul salariatilor in cadrul companiei noastre. Mentionez ca s-a comis o greseala deoarece acesta nu a fost ales de catre jumatate din numarul total de salariati, ci doar de catre mai mult de jumatate din numarul de salariati care nu sunt membri de sindicat (avem un total de 712 angajati din care 315 sunt membri de sindicat, si 212 angajati au votat reprezentantul salariatilor). Noi am scazut din numarul total de angajati numarul membrilor de sindicat si am crezut ca este in regula sa voteze doar restul angajatilor. Am inteles ca nu este ok si ca nu am respectat prevederile art. 221 din Codul muncii. Problema este ca am inceput deja negocierile Contractului Colectiv de Munca, la care participa angajatorul, sindicatul (care au reprezentativitate de la filiala deoarece nu au suficienti membri nici ei) si reprezentantul salariatilor care nu este ales cu voturi sificiente. Ce putem face? S-ar putea suspenda negocierile ca sa reincepem alegerile pentru reprezentantul salariatilor? Putem negocia cu acest reprezentant considerand ca reprezinta doar acel grup 212 persoane?"
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
250 Modele Fise de Post
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Art. 135 din Legea 62/2011 a dialogului social prevede ca, in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative, negocierea contractului colectiv de munca sa se faca dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
In cazul de mai sus, trebuie sa se inteleaga ca nu exista posibilitatea ca reprezentantii salariatilor sa reprezinte doar o parte a salariatilor. In acest caz, trebuie sa opriti negocierea, sa alegeti reprezentantii salariatilor in conformitate cu prevederile legale, apoi sa reincepeti negocierea cu reprezentantii federatiei si reprezentantii salariatilor. Altfel, riscati ca inspectoratul teritorial de munca sa nu inregistreze contractul colectiv de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii