De asemenea, este important de retinut ca art. 182 din acelasi act normativ prevede ca, greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca prin procedurile obligatorii prevazute de prezenta lege, numai dupa desfasurarea grevei de avertisment si daca momentul declansarii acesteia a fost adus la cunostinta angajatorilor de catre organizatori cu cel putin doua zile lucratoare inainte.
"Va rugam sa ne precizati care este temeiul legal potrivit caruia un singur salariat poate face greva, anuntata printr-o declaratie de greva distribuita colegilor, chiar in ziua in care protestul a inceput. De asemenea, ce se intampla cu zilele si orele de munca din aceasta perioada: trebuie sa fie platite sau nu, in conditiile in care salariatul vine la serviciu," se intreba cineva in cadrul PortalInstitutiiPublice.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Portal Codul Muncii
Orice angajator trebuie sa aiba in vedere ca art. 183 din acelasi act normativ prevede astfel:
(1) Hotararea de a declara greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de munca, cu acordul scris a cel putin jumatate din numarul membrilor sindicatelor respective.
(2) Pentru angajatii unitatilor in care nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotararea de declarare a grevei se ia de catre reprezentantii angajatilor, cu acordul scris a cel putin unei patrimi din numarul angajatilor unitatii sau, dupa caz, ai subunitatii ori compartimentului.
Asadar, greva se declara de organizatiile sindicale reprezentative sau de reprezentantii salariatilor si nu de un singur salariat. Daca salariatul presteaza activitate, orele de activitate vor fi remunerate conform contractului individual de munca.
Sursa: PortalInstitutiiPublice