Experienta arata ca odata incheiat un proces verbal de control, efectele juridice ale acestuia se pot intinde in timp.
Ce actiuni pot interveni dupa finalizarea unui control prin documentele specifice?
- Contestarea masurilor dispuse prin actele de control/ de constatare si sanctionare a contraventiilor;
Analizati inca o data continutul documentelor incheiate (semnate), iar in situatia in care aveti o alta opinie privind fapte in legatura cu care s-au dispus sanctiuni sau masuri obligatorii de remediere a deficientelor, aveti posibilitatea contestarii acestora.
Contestarea masurilor obligatorii se face in cadrul unei proceduri speciale reglementate de Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, modificata si completata (a se vedea capitolul privind Contenciosul administrativ.)
Contestarea sanctiunilor dispuse prin procesul verbal de constare si sanctionare a contraventiilor se face conform procedurii stabilite de Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata si completata. (a se vedea capitolul Raspunderea Contraventionala in Domeniul Relatiilor de Munca)
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- Monitorizarea ducerii la indeplinire a masurilor obligatorii;
In masura in care nu ati contestat masurile obligatorii sau le-ati contestat, dar nu ati solicitat instantei de contencios administrativ suspendarea executarii masurilor obligatorii, aveti obligatia sa le duceti la indeplinire in conditiile si termene dispuse de inspectorii de munca si, acolo unde este cazul, sa transmiteti ITM dovezile in acest sens.
Important!
Atragem atentia asupra faptului ca refuzul angajatorului de a duce la indeplinire masurile obligatorii dispuse legal de inspectorii de munca, la termenele stabilite, reprezinta fapta contraventionala si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 10.000 lei. Astfel exista riscul ca nerespectarea unei obligatii legale sa poata fi sanctionata contraventional si sa fie insotita de masura obligatorie de remediere a deficientei constatate, iar prin neindeplinirea masurii puteti de asemenea sa primiti o sanctiune distincta, conform celor aratate mai sus.
- Controlul conex al altor institutii
In situatia in care vizita inspectorilor a prilejuit evidentierea unor fapte care intra in sfera de competenta a altor institutii, va puteti astepta la noi contacte cu autoritatile statului.
Exemplu: In cazul in care sunt gasiti la munca minori carora legea nu le permite incadrarea in munca, sau nerespectarea regimului de munca al minorilor, constituie infractiune. Odata identificate astfel de persoane de catre inspectorii de munca, acestia au obligatia sesizarii organelor de cercetare penala in legatura cu aspectele constatate.
Aspecte legate de salarizare sau de calculul, retinerea si virarea contributiilor sociale obligatorii care prezinta deficiente identificate de inspectorii de munca pot fi sesizate de ITM organelor de control ale A.N.A.F. declansand un control de specialitate al acestei institutii.