Ioan Botis si Codul Muncii: "Vom scoate la lumina inca 150.000 de contracte de munca"

codul munciicontracte de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a vorbit deputatilor din comisia de specialitate despre Codul Muncii si proiectul legislativ care este deja finalizat, dar care nu se stie inca daca va fi promovat prin dezbatere parlamentara sau prin asumarea raspunderii guvernamentale.
 
"Sindicatele m-au acuzat ca le atac si au intrebat la cine se va transfera puterea de negociere a contractelor colective, daca ele vor fi derobate de aceasta atributie. Intr-adevar se vor pierde pozitiile de importanti lideri sindicali, dar sindicatele vor castiga mult mai multi membri. Negocierile vor fi sectoriale si vor capata importanta liderii sectoriali”, a explicat Botis.
 
Botis si-a sustinut si viziunea in privinta contractelor de munca pe perioada determinata, de 36 de luni, dupa cum a fost prevazut in proiect. El a spus ca utilizarea contractelor pe perioada determinata va fluidiza piata muncii, intrucat exista multe companii care desfasoara proiecte cu o durata de cativa ani si carora, prin noile prevederi, li se vor usura conditiile de a face angajari. "Inainte de 1989 era mentalitatea generala ca locul de munca trebuie sa fie stabil si garantat zeci de ani. Asta este fals. Trebuie sa avem forta de munca fluida si flexibila, cu angajati specializati pe diferite domenii", a sustinut Botis.
 
Ministrul a elogiat si sistemul american, in care "oamenii merg spre un loc de munca", adica exista disponibilitatea de a te muta in alt oras pentru un loc de munca. "La noi 80% dintre angajati sunt proprietari, nu exista mentalitatea mobilitatii teritoriale, asa ca, pentru a atrage angajatorii in zonele populate, trebuie sa ii oferim facilitati", a justificat ministrul si eliminarea treptelor de salarizare, pe economie, pe ramura etc.

"Fiecare din aceste niveluri de stabilire a salarizarii reprezinta un brad impodobit, o sarcina pe costul fortei de munca. Nici un investitor nu vine sa investeasca in pierdere", a aratat Botis, sustinand ca astfel cresc sansele de creare a locurilor de munca.
 
Ministrul a prezentat si prevederile care vin in sprijinul salariatului: preavizul de 20 de zile, in loc de 15, inregistrarea obligatore a demisiei de catre angajator si sanctionarea muncii la negru. Botis a mai anuntat ca in urma controalelor pe care le-a dispus in ultima perioada de timp a reusit sa determine cresterea numarului de contracte de salarizare, de la 5,8 milioane la 6 milioane intr-o jumatate de an.
 
Ministrul mai pregateste si Legea zilierilor prin care vrea sa scoata la lumina alte 150.000 de contracte de munca. "Mi-as arde mana dreapta ca Mucius Scaevola daca  nu vom scoate la suprafata alte 150.000 de contracte", a promis ministrul.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciicontracte de munca

Data aparitiei: 16 Februarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ioan Botis si Codul Muncii: "Vom scoate la lumina inca 150.000 de contracte de munca" Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]