"Sindicatele m-au acuzat ca le atac si au intrebat la cine se va transfera puterea de negociere a contractelor colective, daca ele vor fi derobate de aceasta atributie. Intr-adevar se vor pierde pozitiile de importanti lideri sindicali, dar sindicatele vor castiga mult mai multi membri. Negocierile vor fi sectoriale si vor capata importanta liderii sectoriali”, a explicat Botis.
Botis si-a sustinut si viziunea in privinta contractelor de munca pe perioada determinata, de 36 de luni, dupa cum a fost prevazut in proiect. El a spus ca utilizarea contractelor pe perioada determinata va fluidiza piata muncii, intrucat exista multe companii care desfasoara proiecte cu o durata de cativa ani si carora, prin noile prevederi, li se vor usura conditiile de a face angajari. "Inainte de 1989 era mentalitatea generala ca locul de munca trebuie sa fie stabil si garantat zeci de ani. Asta este fals. Trebuie sa avem forta de munca fluida si flexibila, cu angajati specializati pe diferite domenii", a sustinut Botis.
Ministrul a elogiat si sistemul american, in care "oamenii merg spre un loc de munca", adica exista disponibilitatea de a te muta in alt oras pentru un loc de munca. "La noi 80% dintre angajati sunt proprietari, nu exista mentalitatea mobilitatii teritoriale, asa ca, pentru a atrage angajatorii in zonele populate, trebuie sa ii oferim facilitati", a justificat ministrul si eliminarea treptelor de salarizare, pe economie, pe ramura etc.
"Fiecare din aceste niveluri de stabilire a salarizarii reprezinta un brad impodobit, o sarcina pe costul fortei de munca. Nici un investitor nu vine sa investeasca in pierdere", a aratat Botis, sustinand ca astfel cresc sansele de creare a locurilor de munca.
Ministrul a prezentat si prevederile care vin in sprijinul salariatului: preavizul de 20 de zile, in loc de 15, inregistrarea obligatore a demisiei de catre angajator si sanctionarea muncii la negru. Botis a mai anuntat ca in urma controalelor pe care le-a dispus in ultima perioada de timp a reusit sa determine cresterea numarului de contracte de salarizare, de la 5,8 milioane la 6 milioane intr-o jumatate de an.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ministrul mai pregateste si Legea zilierilor prin care vrea sa scoata la lumina alte 150.000 de contracte de munca. "Mi-as arde mana dreapta ca Mucius Scaevola daca nu vom scoate la suprafata alte 150.000 de contracte", a promis ministrul.