Negociere CCM 2022. Se poate prelungi termenul de realizare a negocierilor peste limita de 60 de zile?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
10 Iunie 2022
10 Iunie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Negociere CCM 2022legea nr.62/2011termen negociere ccm
Negociere CCM 2022. Se poate prelungi termenul de realizare a negocierilor peste limita de 60 de zile?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Prin Contractul Colectiv de Munca a fost prevazuta clauza potrivit careia, clauzele contractului continua sa produca efecte dupa expirarea termenului pentru care a fost incheiat, dar nu mai mult de 12 luni. In contextul pandemiei, potrivit prevederilor legale, Contractele colective de munca au ramas in vigoare, indiferent de data de expirare pe toata durata starii de urgenta si a starii de alerta si inclusiv 90 de zile dupa expirarea acestei situatii. Avand in vedere prevederile legislative aplicabile, va rugam sa ne sprijiniti cu un raspuns la urmatoarele aspecte: 1. Prelungirea efectelor pentru 12 luni poate fi avuta in vedere de la data incetarii starii de alerta, sau de la data expirarii contractului ? 2. In conditiile in care au fost declansate negocierile CCM, in contextul prevederilor art. 12 alin. 5 din Legea nr. 62/2011, potrivit carora partile pot conveni prelungirea termenului de realizare a negocierilor peste limita celor 60 de zile, care este limita maxima de prelungire a acestor negocieri?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
1. La art. 20 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se prevad urmatoarele:
 
”Articolul 20 (1) Valabilitatea contractelor colective de munca si a acordurilor colective de munca se prelungeste pe durata starii de alerta, precum si pentru o perioada de 90 de zile de la încetarea acesteia.
 
(2) In cazul contractelor si acordurilor colective de munca prevazute la alin. (1), partile au obligatia initierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la incetarea starii de alerta, in conditiile legii”.
 
In opinia noastra, conform acestor prevederi, contractele colective de munca al caror termen de valabilitate expira in perioada de stare de alerta au avut prelungita valabilitatea, prin efectul legii, pana la data 6 iunie a.c.
 
Pentru aceste CCM ar fi trebuit declansata negocierea colectiva in termen de 45 de zile de la incetarea starii de urgenta care a avut loc la data de 9 martie.
 
Deci, din cate observam, interpretarea noastra este ca aceasta prelungire legala a CCM se aplica doar acelor contracte care ar fi expirat, conform prevederilor contractuale, in perioada starii de alerta, nu si CCM care au, in temeiul prevederilor contractuale agreeate de partile semnatare, un termen de valabilitate mai lung, care nu ar fi expirat in perioada de stare de urgenta.
 
Prin urmare, in opinia noastra, plecand de la cele mentionate de dumneavoastra, CCM de la nivelul unitatii a produs efecte (a fost valabil) in continuare inca 12 luni dupa expirarea termenului initial, asadar la expirarea primului termen, contractul si-a pastrat oricum valabilitatea in temeiul prevederilor contractuale, fara a fi nevoie de interventia prevederilor legale ale art. 20 din Legea nr. 55/2020.
 
Astfel, termenul de 12 luni curge in cazul dumneavoastra de la data expirarii termenului initial, nu de la data incetarii starii de alerta.
 
Daca si termenul contractual de 12 luni ar fi expirat in perioada starii de alerta, spre exemplu in luna ianuarie 2022, atunci ar fi devenit incidente si in cazul dumneavoastra prevederile art. 20 din Legea nr. 55/2020, iar CCM si-ar fi pastrat valabilitatea pana in 6 iunie 2022.
 
Insa aceasta este doar o interpretare a noastra cu privire la cele mentionate de dumneavoastra si, avand in vedere importanta domeniului, apreciem ca cea mai relevanta ar fi interpretarea oficiala data de institutiile responsabile in domeniu -  Inspectoratul teritorial de munca si/sau Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale - asupra modului in care se aplica textul art. 20 din Legea nr. 55/2020 raportat la clauza din contractul colectiv de munca de la nivelul unitatii dumneavoastra.
 
2. La art. 129 alin. (5) din Legea dialogului socia l nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede:
 
„(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor”.
 
Din aceasta prevedere legala observam ca legiuitorul lasa la latitudinea partilor contractante, angajate in negociere, sa stabilesca care este limita maxima de timp a acestor negocieri.
 
Prin urmare este obligatia partilor sa stabilesca – de comun acord - care este termenul suplimentar in care vor desfasura negocierile.
In opinia noastra, acest termen suplimentar ar trebui sa fie unul rezonabil (avand in vedere ca termenul initial de 60 de zile este destul de generos), stabilit in functie de cat de dificil de negociat sunt clauzele CCM si de cat de mult timp sunt dispuse partile sa prelungeasca aceasta negociere.
Conform art. 130 alin. (5) lit. c), aceasta durata maxima a negocierilor, convenita de parti, trebuie sa fie consemnata in procesul verbal al primei sedinte de negociere.
 
Un raspuns valabil in data de 7.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]