Concediul fara plata. Poate un angajat sa beneficieze de acesta, doi ani la rand?

concediu fara plataconcediu fara plata conditii 2018legea 62/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a preciza ca temeiul legal pentru acordarea concediului fara plata este reprezentat de art. 153 din Codul muncii.

De asemenea, in cazul solicitarii de catre salariat pentru rezolvarea unor situatii personale, Codul muncii face trimitere la contractul colectiv de munca aplicabil si la regulamentul intern.

Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

"Daca un salariat a beneficiat de concediu fara plata intr un an calendaristic mai poate solicita in anul urmator concediu fara plata? Concret, conform Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara, concediul fara plata se poate acorda pentru plecare in strainatate 12 luni. Daca un salariat a beneficiat de acest concediu fara plata, chiar fractionat, intr un an, mai poate beneficia in urmatorul an de el?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Atunci cand vorbim de rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata, neprecizandu-se o durata exacta.

In acest caz, angajatorul va stabili durata concediului fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale prin regulamentul intern sau va respecta prevederile contractului colectiv de munca aplicabil in situatia in care face referire la durata concediului fara plata in cazul rezolvarii unor situatii personale ale salariatilor.

Conform art. 133 din Legea 62/2011 privind dialogul social clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza...vezi mai multe aici >>>

Clauzele contractului colectiv la nivel de unitate nu pot fi inferioare celor negociate la nivel de grup de unitati iar acestea nu pot fi inferioare celor negociate la nivel de sector de activitate si produc efecte pentru toti angajatii din unitate.

IMPORTANT!
    
Acordarea drepturilor salariatilor este OBLIGATORIE atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.

ATENTIE! Daca in Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara, concediul fara plata se poate acorda numai o singura data pe o durata de 12 luni si numai pentru plecare in strainatate, iar salariatul nu a fost plecat in straintate sau nu a stat in concediu 12 luni va putea beneficia de concediu fara plata in conditiile mentionate in contractul colectiv de munca.



Sursa: PortalCodulMuncii





de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu fara plataconcediu fara plata conditii 2018legea 62/2011

Data aparitiei: 08 Ianuarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul fara plata. Poate un angajat sa beneficieze de acesta, doi ani la rand? Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]