Recunoasterea calificarilor profesionale - Comisia Europeana solicita Romaniei si altor tari sa respecte normele UE

Recunoasterea calificarilor profesionalemobilitatea profesionala
Recunoasterea calificarilor profesionale - Comisia Europeana solicita Romaniei si altor tari sa respecte normele UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana a decis sa initieze o procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor prin trimiterea unei scrisori de punere in intarziere Germaniei si a trimis un aviz motivat Belgiei, Ciprului si Romaniei pentru transpunerea incorecta a Directivei 2005/36/CERO privind calificarile profesionale.
 

Recunoasterea calificarilor profesionale la nivel transfrontalier

 
Directiva faciliteaza mobilitatea profesionala si recunoasterea calificarilor la nivel transfrontalier. Aceste norme ale UE au un rol esential in abordarea deficitului de forta de munca calificata in intreaga UE. Este vorba in special de domeniul asistentei medicale, care a fost afectat in mod deosebit de pandemia de COVID-19, unde normele contribuie la o mai buna realocare a personalului calificat acolo unde este necesar, conform europa.eu.
 
In cazul Germaniei, procedura vizeaza obstacolele din calea recunoasterii calificarilor profesionale ale moaselor. In ceea ce priveste Belgia, este vorba despre impunerea unor cerinte lingvistice excesive pentru cadrele didactice care doresc sa lucreze in Comunitatea franceza, ceea ce limiteaza considerabil posibilitatea profesorilor straini de a lucra in Belgia. In ceea ce priveste Ciprul, procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor vizeaza obligatia de sedere in Cipru pentru avocatii care doresc sa isi presteze serviciile acolo, chiar daca cerintele privind resedinta sunt interzise in temeiul normelor UE.
 

Restrictii impuse de catre statul roman medicilor veterinari

 
In cazul Romaniei, procedura se refera la restrictia severa impusa medicilor veterinari de a presta temporar servicii dintr-un alt stat membru al UE, intrucat legislatia romana impune medicilor veterinari sa obtina o autorizatie prealabila din partea forului profesional relevant inainte de a li se permite sa presteze servicii temporare. Belgia, Germania, Cipru si Romania au la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie. In caz contrar, Comisia poate sa trimita un aviz motivat Germaniei sau sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu privire la Belgia, Cipru si Romania.
 
Prin pachetul sau lunar de decizii in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Recunoasterea calificarilor profesionalemobilitatea profesionala

Data aparitiei: 17 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Recunoasterea calificarilor profesionale - Comisia Europeana solicita Romaniei si altor tari sa respecte normele UE Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]