Munca in zi de repaus saptamanal. Ce OBLIGATII va avea angajatorul?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
11 Aprilie 2023
11 Aprilie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Munca in zi de repaus saptamanaltimpul de lucrurepausul saptamanal
Munca in zi de repaus saptamanal. Ce OBLIGATII va avea angajatorul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Speta: se lucreaza de luni pana vineri, in 3 schimburi. In urma cresterii comenzilor, dar si a nr. de rebuturi crescut, angajatorul are nevoie sa se execute aceste lucrari in plus, la sfarsit de saptamana. Este corect: aceste ore se vor plati cu un spor de 100%, fara a se depasi nr. de ore maxim de 48 ore pe saptamana si cu acordul salariatului semnat."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Intelegem din cele relatate ca salariatii lucreaza si in zi de repaus saptamanal. Conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
 
Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control, detalii AICI >>> 
 
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
 
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
 
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
 
Intelegem ca salariatii care lucreaza sambata sau duminica nu beneficiaza de repaus saptamanal ci numai de un spor de 100% ori acest fapt nu este legal.
 
Astfel, in cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Astfel, salariatii trebuie sa beneficieze de alte doua zile libere.
Spre deosebire de munca suplimentara sau munca in zilele de repaus saptamanal care poate fi compensata cu un spor la salariu, in cazul in care angajatorul nu respecta repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica, salariatii au dreptul la alte doua zile libere si un spor la salariu. Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura in cadrul unei saptamani de lucru.
 
Daca acordarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii, atunci aveti obligatia sa stabiliti alte doua zile, din cadrul unei saptamani de lucru, in care sa acordati repausul saptamanal, precum si un spor la salariu pentru munca in zilele de repaus saptamanal stabilite de Codul muncii.
 
 
In situatia in care repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor iar sporul este de 150%.
Nu este suficient ca nu s-au depasit cele 48 de ore de activitate saptamanal, angajatorul are si obligatia respectarii repausului saptamanal de 48 de ore, in cadrul unei saptamani de activitate ce incepe luni si se incheie duminica.
 
Acordul salariatului chiar daca a fost obtinut este lovit de nulitate daca prin obtinerea acordului i-a fost incalcat un drept al salariatului.
Prin lege (art. 137 din Codul muncii – Legea 53/2003) salariatului ii este recunoscut dreptul la un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive in cadrul unei saptamani de activitate.
 
Conform art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]