Intrebare: Cum se procedeaza in situatia in care un angajat venit din somaj intra in concediu medical dupa 3 zile de la inceperea activitatii?
Raspuns: Potrivit art. 1 din OUG 158/2005, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.
Pentru a beneficia de concedii ÅŸi indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de OUG 158/2005;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp ÅŸi in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
In conformitate cu prevederile art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului si indemnizatiei de incapacitate temporara de munca este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
La art. 12 din Normele de aplicare a ordonantei se precizeaza ca, in intelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatie in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Astfel, observam ca stagiul de cotizare de cel putin 22 de zile trebuie sa se regaseasca in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, asa incat, daca concediul medical este acordat in luna mai 2012 stagiul de cotizare trebuie sa se regaseasca in perioada 01 mai 2011 – 31 aprilie 2012. In speta, daca in aceasta perioada ati identificat un numar de 22 de zile in care salariatul a realizat venituri asupra carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii sau salariatul s-a aflat in somaj beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.
Potrivit art. 296 indice 6 alin. (2) din Codul fiscal – Legea 571/2003 , pentru someri, baza lunara de calcul pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate o constituie totalitatea drepturilor reprezentand indemnizatii de somaj.
In concluzie, salariatul care a fost in somaj are stagiu de cotizare asimilat iar veniturile care se iau in calcul pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca sunt veniturile din indemnizatia de somaj.