Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, a anuntat recent ca organizatia pe care o conduce sustine majorarea cu 200 de lei a salariului minim pe economie pentru 2022, fara impozitarea de stat a acestei sume.
"Pozitia noastra este o crestere de 200 de lei, dar cu impozitarea de la 2.300 de lei, adica acesti 200 de lei in plus sa nu fie impozitati. Pe intelesul tuturor, formula e sa marim salariul minim cu un cuantum de 100-200 de lei, cel mai probabil 200 de lei, iar nivelul impozitelor si taxelor sa ramana la (nivelul salariului minim brut actual, n.r.) 2.300 de lei. Si atunci acesti 200 de lei ajung la oameni, pe deasupra celor 1.386 de lei (salariul minim net actual, n.r.) si astfel ajungi undeva la 1.600 de lei net in mana", a declarat Florin Jianu, pentru Agerpres.
Presedintele CNIPMMR a subliniat ca isi doreste ca majorarea sa fie de 200 lei net astfel ca intreaga suma sa ajunga la angajati, fara ca jumatate sa mearga la stat.
"Propunerea sustinuta de Consiliul National al IMM-urilor este de a creste salariul minim pe economie, dar sa nu se creasca si contributiile la Bugetul de Stat si la Bugetul Asigurarilor Sociale. (...) In acest moment, cu gradul de impozitare actual, o marire de 200 de lei inseamna la oameni o marire de 100 de lei, pentru ca o suta de lei se duc la stat. Intotdeauna Guvernul are de castigat cand mareste salariul minim pe economie, pentru ca aduce bani suplimentari la Bugetul de Stat. Ori, daca ne dorim sa existe o responsabilizare si o responsabilitate din partea Guvernului, banii trebuie efectiv sa ajunga la oameni. Noi intelegem necesitatea maririi salariului minim pe economie, dar banii trebuie sa ajunga in buzunarele oamenilor, nu in buzunarele statului. Statul trebuie sa se chibzuiasca mai mult, statul trebuie sa fie mai responsabil. De altfel, una din propunerile pe care le avem se refera la realizarea unei analize a productivitatii muncii personalului bugetar si corelarea nivelului salarial din sistemul bugetar cu cel din sectorul privat", a explicat Florin Jianu, potrivit aceleiasi surse.
Totodata, propunerea CNIPMMR urmeaza exemplul impozitarii salariilor din constructii.
"De fapt cum s-a facut in constructii. Acolo salariul este 3.000 de lei, dar contributiile sunt la nivelul 2.200 de lei, adica la nivelul salariului minim de acum 2 ani de zile, cand s-a facut aceasta marire. (...) In felul acesta statul oricum va castiga, s-a vazut in domeniul constructiilor, ca statul a castigat aproximativ un miliard de euro in plus intr-un an de zile, prin marirea salariului dar lasand mai multi bani angajatilor", a precizat Florin Jianu.
In plus, in opinia presedintelui CNIPMMR, chiar si dupa o eventuala crestere cu 200 de lei net propusa de organizatie, nivelul salariului minim respectiv nu acopera nevoile angajatilor si ca urmatoarele doua cresteri ale salariului minim ar trebui sa fie realizate pastrandu-se grila de impozitare actuala, valabila pe salariul de 2.300 de lei brut.
"Propunem ca in urmatorii trei ani de zile sa existe doua mariri consecutive, pana la 3.000 de lei, dar (Guvernul, n.r.) sa puna nivelul impozitelor si taxelor de la 2.300 de lei", a afirmat Florin Jianu.
Conform aceleiasi surse, patronatele, sindicatele si reprezentantii Guvernului urmeaza sa sa intalneasca in aceste zile in cadrul Consiliului National Tripartit pentru a discuta mecanismul de majorare a salariului minim pentru anul viitor si propunerile de majorare a acestuia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<