Salariul minim ar putea creste cu 200 lei

majorare salariu minim 200 leiimpozit zero salariu minimcrestere salariu minim
Salariul minim ar putea creste cu 200 lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, a anuntat recent ca organizatia pe care o conduce sustine majorarea cu 200 de lei a salariului minim pe economie pentru 2022, fara impozitarea de stat a acestei sume. 
 
"Pozitia noastra este o crestere de 200 de lei, dar cu impozitarea de la 2.300 de lei, adica acesti 200 de lei in plus sa nu fie impozitati. Pe intelesul tuturor, formula e sa marim salariul minim cu un cuantum de 100-200 de lei, cel mai probabil 200 de lei, iar nivelul impozitelor si taxelor sa ramana la (nivelul salariului minim brut actual, n.r.) 2.300 de lei. Si atunci acesti 200 de lei ajung la oameni, pe deasupra celor 1.386 de lei (salariul minim net actual, n.r.) si astfel ajungi undeva la 1.600 de lei net in mana", a declarat Florin Jianu, pentru Agerpres.
 
 
Presedintele CNIPMMR a subliniat ca isi doreste ca majorarea sa fie de 200 lei net astfel ca intreaga suma sa ajunga la angajati, fara ca jumatate sa mearga la stat.
 
"Propunerea sustinuta de Consiliul National al IMM-urilor este de a creste salariul minim pe economie, dar sa nu se creasca si contributiile la Bugetul de Stat si la Bugetul Asigurarilor Sociale. (...) In acest moment, cu gradul de impozitare actual, o marire de 200 de lei inseamna la oameni o marire de 100 de lei, pentru ca o suta de lei se duc la stat. Intotdeauna Guvernul are de castigat cand mareste salariul minim pe economie, pentru ca aduce bani suplimentari la Bugetul de Stat. Ori, daca ne dorim sa existe o responsabilizare si o responsabilitate din partea Guvernului, banii trebuie efectiv sa ajunga la oameni. Noi intelegem necesitatea maririi salariului minim pe economie, dar banii trebuie sa ajunga in buzunarele oamenilor, nu in buzunarele statului. Statul trebuie sa se chibzuiasca mai mult, statul trebuie sa fie mai responsabil. De altfel, una din propunerile pe care le avem se refera la realizarea unei analize a productivitatii muncii personalului bugetar si corelarea nivelului salarial din sistemul bugetar cu cel din sectorul privat", a explicat Florin Jianu, potrivit aceleiasi surse.
 
Totodata, propunerea CNIPMMR urmeaza exemplul impozitarii salariilor din constructii.
 
"De fapt cum s-a facut in constructii. Acolo salariul este 3.000 de lei, dar contributiile sunt la nivelul 2.200 de lei, adica la nivelul salariului minim de acum 2 ani de zile, cand s-a facut aceasta marire. (...) In felul acesta statul oricum va castiga, s-a vazut in domeniul constructiilor, ca statul a castigat aproximativ un miliard de euro in plus intr-un an de zile, prin marirea salariului dar lasand mai multi bani angajatilor", a precizat Florin Jianu.
 
In plus, in opinia presedintelui CNIPMMR, chiar si dupa o eventuala crestere cu 200 de lei net propusa de organizatie, nivelul salariului minim respectiv nu acopera nevoile angajatilor si ca urmatoarele doua cresteri ale salariului minim ar trebui sa fie realizate pastrandu-se grila de impozitare actuala, valabila pe salariul de 2.300 de lei brut.
 
"Propunem ca in urmatorii trei ani de zile sa existe doua mariri consecutive, pana la 3.000 de lei, dar (Guvernul, n.r.) sa puna nivelul impozitelor si taxelor de la 2.300 de lei", a afirmat Florin Jianu.
 
Conform aceleiasi surse, patronatele, sindicatele si reprezentantii Guvernului urmeaza sa sa intalneasca in aceste zile in cadrul Consiliului National Tripartit pentru a discuta mecanismul de majorare a salariului minim pentru anul viitor si propunerile de majorare a acestuia.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare salariu minim 200 leiimpozit zero salariu minimcrestere salariu minim

Data aparitiei: 08 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul minim ar putea creste cu 200 lei Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]