Cateva sute de milioane de locuri de munca vor disparea in urmatorii ani, ca efect al dezvoltarii tehnologiilor disruptive, asa cum se arata intr-un raport de 180 de pagini publicat de cercetatorii de la McKinsey Global Institute si care ofera o imagine elocventa cu privire la impactul economic si asupra fortei de munca pe care l-ar putea avea pana in 2025 cele 12 tehnologii considerate disruptive.
Business Magazin precizeaza ca in cadrul acestui studiu s-a tinut cont doar de tehnologiile care deja exista si care au potentialul sa-si extinda efectele asupra intregii economii, excluzand astfel atat tehnologiile ce ar putea sa apara pana in 2025 (de exemplu computere cuantice), cat pe cele cu impact de nisa (de pilda turismul spatial).
Tehnologiile din zona informatica sunt cele cu cel mai mare potential disruptiv, iar pe primele pozitii sunt internetul mobil, automatizarea muncii cu informatiile, "Internetul lucrurilor" si cloud computing. Daca adaugam si robotica avansata, avem o paleta de tehnologii care in scenariul pesimist ar urma sa aiba in 2025 un impact cumulat de 15 trilioane de dolari asupra economiei globale. Acest "impact" nu se refera la veniturile directe, ci mai degraba la castigurile obtinute prin cresterea de productivitate sau economii in alte sectoare.
De exemplu, automatizarea muncii cu informatia, prin adoptarea pe scara larga a unor programe bazate pe inteligenta artificiala care sa poata obtine raspunsuri la intrebari imprecise prin analizarea unor seturi de date nestructurate. Cresterea productivitatii in munca de birou ar fi semnificativa in administratie si companii din toate domeniile. Cum "lucratorii cu informatia" reprezinta 9% din totalul fortei de munca (la nivel global) si insumeaza 27% din totalul cheltuielilor cu forta de munca, aceste sisteme automate ar putea inlocui 110-140 de milioane de lucratori, iar economiile obtinute astfel ar putea insemna intre 5,2 si 6,7 trilioane de dolari in 2025, fara a lua in seama efectele colaterale pe care cresterea calitatii ar avea-o in economie si societate.
Cel mai interesant caz este cel al internetului mobil, al carui impact economic este estimat la un minim de 3,7 si un maxim de 10,8 (vorbim in trilioane de dolari la nivelul anului 2025).Un exemplu simplu il reprezinta sistemele de plati, care in mod evident se indreapta spre tehnologiile internetului mobil si deja platile cu telefonul mobil sunt realitate curenta in multe tari. insa adoptarea pe scara larga (adica peste 80% in tarile dezvoltate si peste 65% in celelalte) a acestei tehnologii ar aduce un spor de productivitate de circa 50% in procesarea tranzactiilor, care s-ar traduce in peste 200 de miliarde de dolari anual.
![Orele suplimentare si munca in zi de repaus](https://www.rs.ro/dbimg/product/2945-orele-supliment.jpg)
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
![Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta](https://www.rs.ro/dbimg/product/2012-manual-de-prim-.png)
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
![Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii](https://www.rs.ro/dbimg/product/2773-ghid-complet-in.png)
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Si in domeniul sanatatii impactul este unul semnificativ deoarece aici se pot obtine reduceri de costuri de pana la 20% pentru tratamentul bolilor cronice prin monitorizarea la distanta a starii pacientului. La modul optimist, reducerea costurilor se poate evalua la peste 2 trilioane de dolari (varianta pesimista ar fi un trilion), cu observatia ca nu se calculeaza castigul colateral rezultat din posibilitatea bolnavului de a munci in loc sa mearga la controale si investigatii medicale - de altfel videoconferinta cu medicul deja se practica.
Sursa: costelgilca.ro