Intrebare:
Cum as putea sa stimulez proprii angajati, fara a plati impozitele usturatoare aferente veniturilor salariale stabilite de statul roman ?
Raspuns:
Una din posibilitatile cele mai facile de a stimula material salariatii, fara plata impozitelor si a contributiilor in sistemele asigurarilor de stat, este acordarea tichetelor de masa, potrivit dispozitiilor Legii nr. 142/1998, respectiv Hotarârii Guvernului nr. 5/1999.
In temeiul dispozitiilor art. 8 alin. (1) din Legea nr. 142/1998, sumele acordate de angajator angajatilor sub forma tichetelor de masa, in limitele stabilite semestrial prin ordin al M.M.S.S.F., sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Aceasta dispozitie este prevazuta si in cadrul art. 21 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acelasi timp, va recomandam acordarea catre proprii salariati a unor programe de formare profesionala, având in vedere faptul ca, in temeiul art. 21 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile pentru formarea si perfectionarea profesionala a personalului angajat sunt considerate cheltuieli deductibile la calcularea profitului impozabil.
In ceea ce priveste sporurile, adaosurile, premiile care se platesc din fondul de salarii acestea sunt supuse platii tuturor contributiilor suportate de angajator in sistemele asigurarilor de stat prin raportare la fondul de salarii, exceptiile fiind foarte putine si de stricta interpretare:
- nu se plateste contributia angajatorului la fondul asigurarilor pentru somaj in cazul compensatiilor acordate salariatilor concediati pentru motive neimputabile.
Codul muncii si Legea Dialogului Social Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
- nu se plateste contributia CAS a angajatorului asupra sumelor reprezentând drepturi platite la incetarea raporturilor de munca, asupra sumelor ce reprezinta diurne ori indemnizatii de delegare/detasare, respectiv sumelor reprezentând participarea salariatilor la profit.
- nu se plateste contributia pentru accidente de munca si boli profesionale asupra drepturilor care se acorda in cazul desfacerii contractului individual de munca, asupra sumelor ce reprezinta diurne ori indemnizatii de delegare/detasare,respectiv asupra sumelor reprezentând participarea salariatilor la profit.