5 intrebari sensibile despre somajul tehnic si raspunsurile specialistilor

26 Noiembrie 2009
26 Noiembrie 2009
somaj tehnicsomaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebarea 1: Caror organisme li se aduce la cunostinta faptul ca am decis intrarea in somaj tehnic (pentru a ni se recunoaste dreptul de a nu plati contributiile sociale ale angajatorului si ale salariatului)?

Raspuns:
Prin Ordinul nr. 343/2009 s-au modificat Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001.
Potrivit acestei reglementari, angajatorii care decid sa beneficieze de somaj tehnic vor depune lunar, cu respectarea prevederilor legale, declaratia nominala, in care vor
inregistra asiguratii care se afla in situatia intreruperii temporare a activitatii (somaj tehnic).
Asadar comunicati in mod normal activitatea lunara a salariatilor, ca si pana acum. In situatia in care nu se intrerupe activitatea intregii firme, depuneti 2 tipuri de declaratii: una pentru angajatii care desfasoara activitate si primesc salariu si una pentru cei care au activitatea intrerupta si primesc indemnizatie de somaj.

Declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat se vor face numai pe suport electronic. Declaratiile in format electronic se depun odata cu declaratiile nominale pe suport hartie (anexele nr. 1.1 si 1.2 listate la calculator, semnate si stampilate) la casa teritoriala de pensii pe raza careia se afla sediul sau domiciliul angajatorului.


Tot ce doriti sa stiti despre somaj tehnic se afla aici! Si costa doar 47 de lei! Clic aici!

Intrebarea 2: Daca un angajat aflat in somaj tehnic este convocat sa se prezinte pentru a i se inmana decizia de concediere si nu se prezinta, cum se poate actiona? Cum se va sanctiona si cum poate afecta desfacerea CIM? Ce anume constituie dovada ca a fost chemat – daca acest lucru a fost facut telefonic?

Raspuns:
Comunicarea deciziei de concediere este obligatorie potrivit art. 74 alin.(1) din Codul muncii care dispune astfel: „Decizia de concediere se comunica salariatului in scris...“ Sanctiunea necomunicarii consta in aceea ca decizia nu produce efecte (art. 75 din Codul muncii).
Comunicarea in scris a deciziei de desfacere a contractului individual de munca nu poate fi inlocuita cu alte probe din care, eventual, s-ar deduce ca persoana in cauza a aflat de existenta deciziei respective.
Prin urmare, nu trebuie sa faceti dovada ca a fost chemat; daca salariatul aflat in somaj tehnic nu se prezinta sa i se inmaneze decizia si sa semneze de primire, urmeaza sa i-o comunicati prin posta recomandat cu nota de inventar si confirmare de primire.

Avantajele somajului tehnic!

Intrebarea 3: Pot beneficia de prevederile O.U.G. nr. 28/2009 fara intreruperea activitatii (fara intrare in somaj tehnic)?

Raspuns:
Categoric NU. Orice incalcare a dispozitiilor legale implica un risc. Prin suspendarea contractelor de munca, dar neintreruperea activitatii (intrarea in somaj tehnic), incalcati atat dispozitiile Codului muncii cat si dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/2009.
Avand in vedere scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale, opinam ca nu este exclus un control nici de la Inspectia muncii (pentru a verifica daca se presteaza sau nu „munca la negru“), nici de la institutiile afectate de plata contributiilor la nivelul salariului minim brut pe economie, care va pot acuza de evaziune fiscala.

Somaj tehnic – procedura completa, solutiile problemelor sensibile! Totul doar 47 de lei!

Intrebarea 4: In cazul de somaj tehnic este nevoie de stagiu de cotizare, adica sa aiba salariatul o anumita vechime, sau ce se intampla daca dupa un concediu fara plata se acorda somaj tehnic? Beneficiem de facilitatile O.U.G. nr. 28/2009?

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. d) din Codul muncii – Legea nr. 53/2003, intreruperea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare are loc la initiativa angajatorului.
Angajatorul decide suspendarea contractului de munca pentru unul dintre motivele enumerate mai sus. Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului (somaj tehnic), salariatii beneficiaza de o indemnizatie de somaj, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Din cele enuntate nu reiese ca nu ar putea angajatorul sa intrerupa activitatea, chiar daca mai intai a apelat la concediu fara plata. Concediul fara plata nu afecteaza cu nimic intrarea in somaj tehnic. Masurile de protectie sociala aprobate prin U.U.G. nr. 28/2009, aprobata prin Legea nr. 268/2009, nu sunt conditionate de vechimea in munca.
In concluzie, angajatorul poate oricand, pana la sarsitul anului 2009, sa beneficieze de dispozitiile O.U.G. nr. 28/2009, modificata si aprobata prin Legea nr. 268/2009. Cu atat mai mult cu cat intrarea in somaj tehnic este perioada asimilata stagiului de cotizare.

Somaj tehnic – intrebari si raspunsuri!

Intrebarea 5: As dori sa stiu daca un angajat care are certificat medical pentru incapacitate temporara de munca poate fi trimis in somaj tehnic?

Raspuns:
Contractul individual de munca se suspenda pe perioada in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca. Suspendarea contractului dureaza pana la insanatosirea salariatului si redobandirea capacitatii de munca.
De asemenea, intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somaj tehnic) constituie, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
Intrucat contractul individual de munca al salariatului aflat in concediu medical este deja suspendat pentru incapacitate temporara de munca, pana la revenirea salariatului nu puteti sa dispuneti supendarea contractului pentru intreruperea activitatii.

Somaj tehnic – un ajutor in vreme de criza!

 



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]