Acordarea de zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite - PROCEDURA

Isabela Alexe
Isabela Alexe
02 Septembrie 2024
02 Septembrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
acordare zile libere platitezile libere evenimente deosebite
Acordarea de zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Conform Codului muncii art. 152, salariatii au dreptul la zile libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite (stabilite prin Lege, RI, CCM). In afara de HG 250/1992 (care, din cate inteleg se adreseaza bugetarilor), nu stiu un alt HG care sa specifice minimul zilelor per eveniment. Imi scapa mie ceva? In practica angajatorii acorda, de exemplu, 5 zile libere platite pentru casatorie. Angajatorul poate stabili si mai putin? Care este minimul?"

Raspunsul specialistului: 

Asa cum ati mentionat in intrebare, la art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna, iar evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 50.000 de lei! Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, detalii AICI >>>

Intr-adevar, pentru sectorul bugetar, acordarea acestor zile libere platite este reglementata printr-un act normativ, respectiv H.G. nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, iar acestea se acorda in cazul producerii evenimentului familial deosebit (casatorie, nasterea sau casatoria unui copil, decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II).

In sectorul privat zilele libere platite sunt stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern, iar modalitatea de acordare trebuie stabilita tot prin aceste documente.

In practica, probabil multi angajatori din sectorul privat au ales sa stabileasca in regulamentul intern sau in CCM acelasi numar de zile cu cel stabilit pentru sectorul bugetar de HG nr. 250/1992. De aceea, in cazul casatoriei, numarul de zile platite acordate este de 5, acest numar de zile fiind similar cu cel prevazut de  HG nr. 250/1992. 

Apreciem ca au ales sa stabileasca un regim similar cu cel de la sectorul bugetar deoarece este mai simplu (fiind o practica deja cunoscuta de salariati) dar probabil si ca o metoda de fidelizare a personalului (prin acordarea acelorasi drepturi in acest caz ca cele care sunt acordate personalului bugetar).

Insa nu este obligatoriu ca angajatorii din sectorul privat sa preia prevederile HG nr. 250/1992. Pentru secorul privat nu am identificat o reglementare specifica iar aceste aspecte, atat evenimentele familiale cat si numarul zilelor libere platite, sunt stabilite prin regulamentul intern sau prin CCM.

Astfel nu exista reglementat expres un numar minim sau maxim de zile libere ce se pot acorda si totul depinde de modul in care fiecare angajator din domeniul privat isi stabileste politica de personal sau negociaza cu salariatii diferite drepturi ce pot fi acordate. Totusi avand in vedere prevederile art. 152 din Codul muncii, apreciem ca in practica trebuie stabilita si acordata cel putin o zi libera platita/eveniment.


 
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]