Potrivit dispozitiilor art. 198 din Codul muncii republicat, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, la initiativa si pe cheltuiala angajatorului nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
Asadar, durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
Prin urmare, angajatorul va stabili prin act aditional la contractul individual de munca conditiile in care salariatul va suporta cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala.
Potrivit alin. (3) al art. 198 din Codul muncii , nerespectarea de catre salariat a duratei stabilita de angajator in actul aditional la CIM, determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Astfel, de exemplu, prin actul aditional la CIM s-a stabilit ca salariatul nu poate avea initiativa incetarii raporturilor de munca pentru o durata de 5 ani de la data absolvirii cursurilor de formare profesionala. Pentru formarea profesionala a salariatului angajatorul a cheltuit suma de 2.400 euro. Salariatul dupa 3 ani si 7 luni are initiativa incetarii raporturilor de munca.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In aceasta situatie salariatul poate fi obligat la plata cheltuielilor cu formarea profesionala in cuantumul de 680 euro, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Exemplu de calcul:
5 ani x 12 luni = 60 luni
3 ani si 7 luni = 43 luni
60 – 43 = 17 luni
2.400 euro : 60 luni = 40 euro/luna
17 luni x 40 euro/luna = 680 euro
Aceasta obligatie revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
In cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.
Salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.