Conform prevederilor Legii 1/2011, formarea profesionala a persoanelor poate fi dobandita atat in cadrul invatamantului prin sistemul national de invatamant, cat si prin programe de formare profesonala, in sistemul de formare profesionala a adultilor, conform OG 129/2000, privind formarea profesionala a adultilor, asa cum a fost aprobata de de Legea 375/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si Normelor de aplicare ale OG 129/2003, aprobate prin HG 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest sens, mentionam ca formarea profesionala a adultilor se organizeaza in mod distinct pe niveluri de pregatire, profesii, ocupatii, meserii si specializari.
Reamintim ca ocupatiile care nu necesita calificare sunt cele prevazute in grupa majora 9, destinata muncitorilor necalificati. Potrivit definitiei COR, muncitorii necalificati executa sarcini simple si de rutina, care necesita folosirea de unelte manuale si depun efort fizic considerabil.
In lipsa calificarii, salariatii nu pot fi incadrati in ocupatii ce necesita calificare, precum cele regasite in grupa majora 7, destinata muncitorilor calificati si asimilati.
Atentie! Atunci cand persoanele au dobandit deja competente profesionale necesare in vederea desfasurarii respectivei activitati, se pot lua in considerare evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
40 Modele de Regulament Intern
Art. 32 alin. (1) din OUG 129/2000 prevede faptul ca evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale se realizeaza in centre de evaluare a competentelor profesionale.
Atentie! Evaluarea si certificarea competentelor profesionale ale salariatilor se realizeaza conform cu Procedura de evaluare si calificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale. Aceasta Procedura este aprobaya prin Ordinul comun 4543/468/2004 al MEC si MMSSF, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 33 din aceasta procedura arata ca persoanele care au fost declarate competente vor primi un certificat de competente profesionale care cumuleaza toate competentele profesionale specifice aceste ocupatii sau calificari, conform cu standardul ocupational.
Important de mentionat este faptul ca aceste certificate de competente profesionale au aceeasi valoare ca si certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoastere nationala, eliberate in sistemul formal de formare profesionala.
Astfel, concludem ca persoana care a dobandit deja pe cai informale cunostintele necesare pentru desfasurarea activitatii in cauza, chiar daca nu detine documentul certificator si necesar pentru angajare, poate sa urmeze procedura de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, aprobata prin Ordinul comun 4543/468/2004 al MEC si MMSSF, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro