Va informam ca Romania gazduieste in aceste zile cea de-a 23-a Conferinta Manageriala a Centrului Serviciilor Publice de Ocupare din Tarile din Sud-Estul Europei, cu tema „Digitalizarea Serviciilor Publice de Ocupare”. Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a deschis lucrarile acestei Conferinte de traditie la care participa specialisti din Romania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Muntenegru, Moldova, Slovenia si Turcia.
Ministrul a subliniat importanta imbunatatirii competentelor angajatilor in contextul schimbarilor tot mai accelerate de pe piata muncii, cresterea rolului retelei Eures, precum si necesitatea de dezvoltare a capacitatii serviciilor publice de ocupare pentru a oferi servicii adaptate cerintelor actuale ale celor aflati in cautarea unui loc de munca in raport cu nevoile reale ale angajatorilor.
„Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) este o institutie cheie pentru formarea profesionala si integrarea pe piata muncii. Vrem sa crestem capacitatea administrativa a ANOFM si sa dezvoltam infrastructura fiecarui serviciu de ocupare local pentru a asigura cele mai bune servicii pentru cetateni si pentru angajatori.
Dorim sa anticipam corect nevoile pietei muncii
Ne dorim o colaborare stransa intre angajatori, sistemul educational si ANOFM, astfel incat sa anticipam corect nevoile pietei muncii. ANOFM a implementat in acest an un mecanism inovator, ReCONECT, prin care punem la un loc absolventii diferitelor forme de invatamant, serviciul public de ocupare si angajatorii si, astfel, putem adapta oferta de formare profesionala la cerintele angajatorilor.
De asemenea, dezvoltarea economiei sociale reprezinta o prioritate. Romania are o traditie bogata in mestesuguri si dorim sa sustinem continuarea si dezvoltare acestei traditii. Utilizand fonduri europene, putem investi in economia circulara si in revitalizarea mestesugurilor, incurajand dezvoltarea acestor competente.
Pe de alta parte, consider ca este nevoie ca Uniunea Europeana sa puna accent si pe finantarea initiativelor pentru cresterea competentelor angajatilor, altfel pierde din competitivitate, deoarece resursa umana este cea mai valoroasa. Avem nevoie de sprijin pentru a dezvolta abilitati moderne, precum competentele lingvistice, digitale si cele verzi. Obiectivul nostru principal este sa crestem gradul de ocupare si sa le oferim romanilor oportunitati profesionale care le aduc satisfactie si venituri mai bune.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Digitalizarea creeaza noi oportunitati
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
“Aceasta Conferinta ne ofera prilejul sa discutam provocarile digitalizarii, sa impartasim bune practici si sa intarim relatiile profesionale dintre institutiile noastre. Avem prilejul de a cunoaste mai bine situatia de pe pietele muncii din tarile membre ale Centrului, precum si provocarile cu care se confrunta serviciile noastre publice in prezent. De asemenea, salutam aderarea Republicii Moldova la CPESSEC, un pas important pentru consolidarea cooperarii regionale.
Digitalizarea creeaza noi oportunitati, dar aduce si provocari legate de securitatea datelor si impactul asupra locurilor de munca. Este vital sa adaptam serviciile de ocupare la cerintele moderne si sa investim in formarea continua a lucratorilor pentru a raspunde cerintelor pietei.”, a declarat Florin Cotosman, presedintele ANOFM.
In grupurile de discutii din cadrul Conferintei, atat la nivel managerial, cat si la nivel de experti, sunt abordate subiecte importante pentru piata muncii precum digitalizarea serviciilor de ocupare si facilitarea tranzitiei tinerilor de la scoala la piata muncii.