Adaposturile de protectie civila sunt spatii special amenajate pentru protectie in situatii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate si autorizate potrivit normelor si instructiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si aprobate de ministrul administratiei si internelor.
Pentru protectia populatiei si a bunurilor din patrimoniul cultural national de efectele atacurilor din aer se realizeaza sistemul national de adapostire, care cuprinde:
- adaposturi pentru puncte de comanda destinate Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta,
- adaposturi publice de protectie civila aflate in administrarea consiliilor locale si fondul privat format din adaposturi de protectie civila realizate de operatorii economici si proprietarii de imobile.
Adaposturile publice de protectie civila prevazute in documentatiile tehnice ale investitiilor se avizeaza tehnic, premergator eliberarii autorizatiilor de construire, de catre serviciile de urgenta profesioniste, potrivit metodologiei elaborate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Adaposturile publice de protectie civila se inspecteaza periodic de catre personalul de specialitate al serviciilor de urgenta profesioniste. Detinatorii si utilizatorii adaposturilor publice de protecție civila sunt obligati sa indeplineasca normele si masurile stabilite pentru mentinerea adaposturilor si a instalatiilor utilitare ale acestora in stare de functionare.
SANCTIUNE
Nementinerea adaposturilor publice de protectie civila in buna stare de utilizare pe timpul situatiilor exceptionale, corespunzatoare destinatiilor acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, potrivit art. 75 lit. i) si art. 76, alin. I., lit. d) din Legea nr. 481/2004 privind protectia civila republicata in M. Of. nr . 554 din 22
iulie 2008.