Guvernul a discutat in sedinta de miercuri posibilitatea ca bugetarii sa nu lucreze pe 30 aprilie, pentru a se prelungi astfel minivacanta de 1 Mai, o decizie urmand sa fie luata saptamana viitoare, a declarat agentiei MEDIAFAX Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al MDRT.
"Guvernul a discutat in sedinta de azi posibilitatea ca ziua de 30 aprilie sa fie libera pentru bugetari, urmand sa fie recuperata ulterior. A fost o discutie de principiu, o decizie urmand sa fie luata in sedinta Executivului de saptamana viitoare", a spus Oprea.
Bugetarii sunt liberi marti, 1 mai, si daca nu ar lucra nici luni, 30 aprilie, ar avea patru zile libere consecutive.
"MDRT sustine aceasta initiativa, pentru ca ar duce la cresterea circulatiei turistice de 1 mai si la un numar mai mare de zile petrecute de turisti in statiuni", a adaugat Oprea.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), peste 25.000 de turisti romani vor merge pe litoral in minivacanta de 1 Mai, numar apropiat de cel inregistrat anul trecut.
Cele mai cautate statiuni vor fi Mamaia, Eforie Nord, Neptun si Vama Veche.
Conform Codului Muncii, angajatii au (sau au avut deja) dreptul la 11 zile libere, in afara celor de concediu, de sarbatorile legale in: 1 si 2 ianuarie ( duminica si luni); in prima si a doua zi de Pasti -15 si 16 aprilie ( duminica si luni); 1 mai (marti);prima si a doua zi de Rusalii 3si 4 iunie (duminica si luni); de Adormirea Maicii - 15 august (miercuri); 1 Decembrie de Ziua Nationala ( sambata) si in prima zi a doua zi de Craciun 25 si 26 decembrie ( marti si miercuri).
Pe langa acestea 11 zile libere, adeptii altor culte relogioase legale mai beneficiaza de doua zile libere pentru fiecare din cele trei sarbatori religioase anuale, declarate de cultele religioase legale altele decat cele crestine.
Beneficii pentru cei care lucreaza in zilele de sarbatoare legala
Exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca. Este vorba despre angajatii din diferite domenii de activitate care trebuie sa asigure permanenta. In acest caz angajatorii sunt obligati sa le acorde celor in cauza, o zi libera in urmatoarele 30 sau sa le plateasca ziua de munca cu un spor salarial dublu, „spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru", potrivit Codului Muncii.