Conform art. 123 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia si numai daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Dar cum se va proceda cand angajatorul ofera zile libere platite in avans?
"Conform art. 122 alin. (3), angajatorul poate acorda zile libere platite care se vor compensa din orele suplimentare care vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. Compensarea se face proportional cu timpul liber acordat, adica pentru o zi libera platita, salariatul are obligatia sa presteze 8 ore suplimentare?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Art.
122 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
In baza acestei dispozitii legale, in perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite anticipat, adica in considerarea muncii suplimentare ce va fi prestata de salariat in urmatoarele 12 luni.
Asadar, din zilele libere platite acordate anticipat vor fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate de salariat in urmatoarele 12 luni. In situatia salariatului angajat cu norma intreaga de 8 ore/zi, 5 zile pe saptamana, apreciem ca pentru o zi libera platita acordata anticipat, salariatul va presta in urmatoarele 12 luni 8 ore suplimentare.
Pentru mai multe raspunsuri specializate, oferite de experti in legislatia muncii, consultati
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<