Conform art. 123 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia si numai daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Dar cum se va proceda cand angajatorul ofera zile libere platite in avans?
"Conform art. 122 alin. (3), angajatorul poate acorda zile libere platite care se vor compensa din orele suplimentare care vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. Compensarea se face proportional cu timpul liber acordat, adica pentru o zi libera platita, salariatul are obligatia sa presteze 8 ore suplimentare?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Art.
122 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
In baza acestei dispozitii legale, in perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite anticipat, adica in considerarea muncii suplimentare ce va fi prestata de salariat in urmatoarele 12 luni.
Asadar, din zilele libere platite acordate anticipat vor fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate de salariat in urmatoarele 12 luni. In situatia salariatului angajat cu norma intreaga de 8 ore/zi, 5 zile pe saptamana, apreciem ca pentru o zi libera platita acordata anticipat, salariatul va presta in urmatoarele 12 luni 8 ore suplimentare.
Pentru mai multe raspunsuri specializate, oferite de experti in legislatia muncii, consultati
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<