Formarea profesioanala interna. Dovada cheltuielilor

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Mai 2024
20 Mai 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Formarea profesioanala internaformare profesionala la locul de munca
Formarea profesioanala interna. Dovada cheltuielilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns: daca angajatorul face formare profesionala interna, se mai poate impune angajatului sa nu paraseasca compania o anumita perioada de timp? Angajatorul poate aprecia cat valoreaza formarea sa profesionala interna (daca da, prin ce documente, care este procedura)?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 196 din Codul muncii:
 
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
 
Scapati rapid si fara stres de stufoasa birocratie legislativa!
 
Noul model al contractului individual de munca + 150 de modele de documente si formulare obligatorii de legislatia muncii si salarizare EDITABILE - va scapa acum de amenzile ITM, detalii AICI >>>
 
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
 
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii:
 
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Asadar anterior producerii modificarii, anterior formarii profesionle se incheie act aditional la contractul individual de munca.
La art. 198 din Codul muncii se prevede ca salariatii care au beneficiat de formare profesionala platita de angajator, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional la contractul individual de munca.
Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
 
Asadar, Codul muncii prevede ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
 
Astfel, referitor la recuperarea contravalorii cursului de formare profesionala, acest lucru este posibil in conditiile prevazute de art. 198 din Codul muncii.
In Codul muncii nu sunt insa definite cheltuielile ocazionate de formarea profesionala si, prin urmare, putem sa exprimam doar o opinie asupra componentei acestora.
 
Pe de alta parte, in Codul fiscal se prevede la art. 142 ca nu sunt impozabile ”n) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor;”
 
Avand in vedere si aceasta prevedere a Codului fiscal, apreciem ca in componenta cheltuielilor cu formarea profesionala nu sunt incluse costurile salariale suportate de angajator (deoarece acestea sunt suspuse impozitului pe venit) ci doar acele cheltuieli legate de costul cursului de formare profesionala (inclusiv, daca este cazul, cheltuieli de transport si cazare) care sunt suspuse scutirii de impozit conform art. 142.
 
Asadar, angajatorul trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate cu formarea profesionala cu facturi. Apreciem ca daca angajatorul nu este formator profesional si nu poate dovedi cu documente cheltuielile efectuate cu formarea profesionala nu va putea insera o clauza reala si serioasa in contractul individual de munca in ceea ce priveste cheltuielile cu formarea profesionala.
 
Totodata, formarea profesionala interna poate fi folosita numai in cadrul unitati, la plecarea din unitate salariatului nemaifiindu-i de folos in lipsa unui atestat sau a unui certificat de calificare.
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsurisi sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]