Conditii de acordare: cine beneficiaza si cine nu beneficiaza de Concediul de maternitate

10 Ianuarie 2013
10 Ianuarie 2013
acordare concediuconcediul de maternitateconditiiindemnizatiestagiul minim de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Concediul de maternitate sau concediul de sarcina si lauzie, asa cum este el reglementat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, face parte din categoria concediilor medicale de asigurari sociale de sanatate. Viitoarele mamici pot beneficia de un concediu de sarcina si lauzie pentru o perioada de 126 de zile calendaristice, asa cum prevede art. 23 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, pe parcursul caruia vor beneficia de o indemnizatie de maternitate.

Concediul de maternitate poate fi acordat insa numai persoanelor asigurate, asa cum prevede actul normativ amintit, insa de acest drept pot beneficia si femeile care, din motive neimputabile lor, si-au pierdut calitatea de asigurat si nasc in 9 luni de la pierderea acestei calitati.  Totodata, de concediu de maternitate pot beneficia si salariatele gravide cu cetatenie romana sau a unui stat membru al Uniunii Europene si din Spatiul Economic European, care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator, precum si cetateni ai altor state si apatrizi, care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.  


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, la art. 2 litera a), defineste cadrul in care au fost adoptate aceste masuri, protectia maternitatii la locul de munca, ce are ca scop protejarea, la locul de munca, a sanatatii si securitatii salariatelor insarcinate sau care au nascut.
Concediul de maternitate, a carui durata totala este de 126 de zile, cuprinde concediul de sarcina si cel de lauzie. Atat concediul pentru sarcina cat si cel pentru lauzie se acorda pentru o perioada de 63 de zile fiecare, insa ele se pot compensa la recomandarea medicului si cu respectarea perioadei de concediu de lauzie minime obligatorii, de 42 de zile.  Exceptie fac persoanele cu handicap, ele avand dreptul la un concediu pentru sarcina acordat incepand cu luna a sasea de sarcina.  Totodata, art. 2 lit. g) din cuprinsul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 defineste concediul postnatal obligatoriu drept concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii.

Potrivit legislatiei in vigoare, in perioada de lauzie, salariata este protejata de prevederile legislatiei in acest sens, legea interzicandu-i chiar sa se intoarca la locul de munca imediat dupa nastere, avand obligatia efectuarii unui concediu de lauzie de minimum 42 de zile, asa cum prevede Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Cine poate beneficia de concediu de maternitate?

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 1, stabileste care sunt categoriile de beneficiari ai concediului de maternitate. Astfel, beneficiarii acestui drept pot fi:

*    Persoane angajate cu contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;
*    Desfasoara activitati independente;
*    Desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti, pe durata mandatului;
*    Sunt membri cooperatori intr-o cooperativa mestesugareasca, avand drepturi si obligatii asimilate salariatilor;
*    Beneficiarii de drepturi banesti lunare suportate din Bugetul de asigurari pentru somaj;
*    Asociati, comanditari sau actionari;
*    Membri ai asociatiei familiale;
*    Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
*    Persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.

Concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie se acorda, asadar, femeilor, potrivit legislatiei in vigoare. Legea concediului paternal nr. 210/1999 prevede insa o exceptie in care tatal poate beneficia de o parte din concediul de lauzie, si anume concediul de lauzie, daca mama a decedat in timpul nasterii sau pe parcursul concediului de lauzie. Potrivit actului normativ, "pe perioada concediului acordat in conditiile alin. (1) tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, acordata de unitatea la care tatal isi desfasoara activitatea, la alegere."

    Dreptul la concediul de maternitate este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, de 0,85% din fondul brut de salarii realizat, contributie datorata de angajator, asa cum prevede art. 6 din O.U.G. nr. 158/2005 cu modificarile si completarile ulterioare. Totodata, pentru acordarea concediului de maternitate este necesara indeplinirea cumulativa urmatoarele conditii:

*    sa indeplineasca conditia stagiului minim de cotizare de 1 luna in ultimele 12 anterioare celei in care se acorda concediul de maternitate, asa cum prevede Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 actualizata, la art. 7;

*    sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase;

Pe durata concediului de maternitate contractul dumneavoastra de munca este suspendat de drept, conform art. 50 litera a) din Codul muncii, ceea ce inseamna ca nu mai aveti obligatia de a presta munca pe durata acestui concediu, iar angajatorul nu mai achita drepturile de natura salariala . Articolul 49 alin 3) mentioneaza ca pot exista alte drepturi, care nu sunt de natura salariala (de exemplu, indemnizatia de neconcurenta), care continua sa fie aplicabila, fiind prevazute prin legi speciale, contract colectiv de munca aplicabil (la nivel de ramura, in momentul de fata nefiind un contract colectiv la nivel national in vigoare), sau regulamente interne.

    Spre deosebire de alte tipuri de Certificate de concediu medical, cel pentru maternitate poate fi eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist si la o data ulterioara datei de inceput, pentru luna in curs sau anterioara.




NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]