1. Compensarea unor creante cu plata CAS-ului la bugetul de stat
Situatia este urmatoarea: daca firma A trebuie sa recupereze o anumita suma de bani de la compania B, iar aceasta din urma nu are lichiditati, dar are de incasat TVA de la stat, compania A poate sa preia creanta de la B (restanta Statului de TVA) si sa fie scutita astfel de la plata CAS-ului pe o anumita perioada.
“Exista in Codul de procedura fiscala posibilitatea cesiunii unei creante fiscale de la un contribuabil la altul (se discuta acum eliminarea ei). O firma care preia creanta alteia poate sa o compenseze cu un CAS de plata catre stat. Conform Codului de procedura fiscala, compensarea creantelor cu datoriile la bugetul de stat este posibila”, spune Gabriel Sincu, partener al firmei de consultanta Mazars Romania.
2. Colaborarea cu PFA sau plata pe drepturi de autor
Daca o societate comerciala alege varianta colaborarii cu PFA (chiar dintre angajatii sai, in locul contractului individual de munca), aceasta scapa de obligatiile specifice unui angajator. Raporturile care se nasc intre o societate comerciala si un PFA nu sunt raporturi de munca, specifice unui contract individual de munca, cu drepturile si obligatiile ce decurg dintr-un astfel de contract, iar firma nu va plati contributiile sociale aferente. Persoana fizica autorizata nu are calitatea de angajat al societatii comerciale respective, activitatea desfasurandu-se in baza unui contract de colaborare. “Din punct de vedere legal, aceasta varianta de colaborare intre o societate si PFA este prevazuta de lege, in anumite limite si conditii, astfel ca nu se poate vorbi despre existenta unor sanctiuni pentru societatea care incheie astfel de contracte de colaborare”, explica avocatul Chirana Darlaiane.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
Pe de alta parte, organele fiscale au dreptul ca la un eventual control sa faca o analiza daca aceste persoane intr-adevar desfasoara o activitate independenta sau fac o munca dependenta si veniturile respective ar trebui reclasificate ca drepturi de natura salariala. “Sa luam un exemplu: un PFA al unei persoane care foloseste mijloace de munca puse la dispozitie de beneficiarul serviciilor, persoana respectiva are carte de vizita pe care scrie numele beneficiarului, persoana respectiva vine si lucreaza 8 ore pe zi la sediul beneficiarului. Este limpede in acest caz ca vorbim de o activitate dependenta si fiscul este indreptatit sa ceara plata contributiilor sociale la sumele platite cu titlu de venituri din activitati independente de catre beneficiar catre persoana respectiva”, atrage atentia Gabriel Sincu.
3. Motivarea angajatilor prin beneficii scutite de taxe
In Romania, la fiecare 100 de lei platiti angajatului in mana, firma mai trebuie sa cotizeze 81 de lei catre stat. “Stim cu totii ca plata contributiilor sociale este obligatorie la tot ce inseamna venituri de natura salariala. Dar exista cateva exceptii, in cazul tichetelor de masa, de vacanta si de cresa, acordate conform legii”, arata partenerul Mazars.
“Beneficiile care au un tratament fiscal favorabil permis de lege nu sunt multe in Romania, dar unele dintre ele sunt chiar atractive atat pentru angajatori, din punct de vedere al costurilor salariale, cat si pentru salariati. Printre cele mai interesante sunt tichetele de vacanta si de masa, participarea angajatilor la planurile de pensii facultative si la asa numitele stock option plans“, spune si Daniela Oprescu, Senior Tax Manager in cadrul firmei de consultanta KPMG Romania.
4. Angajarea de someri cu vechime de 3 luni
Firmele care angajeaza persoane intrate in somaj de cel putin trei luni vor fi scutite pentru maximum sase luni de la plata contributiilor de asigurari sociale aferente acestora, cu conditia ca noii angajati sa fie mentinuti pentru cel putin un an, iar angajatorul sa nu efectueze concedieri.
Sursa: Realitatea.net