Analizam situatia unei salariate care va intra in concediu medical de sarcina si lauzie timp de 126 de zile, in data de 15 mai 2014. In aceasta situatie, dorim sa stim de cate zile de concediu de odihna are dreptul aceasta salariata pe anul 2014. Mai mult, dorim sa stim daca aceste zile vor fi efectuate inainte de acest concediu medical sau dupa.
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns in aceasta situatie aparte:
In primul rand trebuie sa tinem cont de urmatoarea regula: Concediul de maternitate nu diminueaza durata concediului de odihna.
Astfel, pentru perioada ianuarie - 20 septembrie 2014, salariata va beneficia de concediu de odihna care se cuvine in aceasta perioada.
De asemenea, tinem cont de faptul ca art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii prevede faptul ca CIM poate fi suspendat din initiativa salariatului, in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 2 ani sau, in situatia copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Concedierea perfect legala
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In acelasi timp, art. 49 alin. (2) din acelasi cod prevede faptul ca suspendarea CIM are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
In concluzie, efectele suspendarii CIM constau in suspendarea platii salariului si a prestarii muncii de catre salariat.
In ceea ce priveste efectuarea concediilor de odihna, Codul muncii prevede ca salariatul are obligatia sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care acesta a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Conform art. 144 din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anula platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Potrivit art. 145 durata efectiva a concediului de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Perioada concediului pentru crestere copil asupra concediului de odihna va avea urmatoarele consecinte: in anul acordarii concediului crestere copil salariata va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii.
In situatia in care salariata/ salariatul a efectat toate zilele de concediu de odihna in anul in care intra in concediu de crestere a copilului in anul revenirii la serviciu din concediu crestere copil nu va mai beneficia de concediu de odihna.
In situatia in care persoana intra in concediu crestere copil fara a efectua nici o zi de concediu de odihna in anul revenirii in activitate va beneficia de concediul de odihna integral. Pentru perioada concediului pentru cresterea copilului nu se acorda concediu de odihna.
Cu privire la concediul de maternitate pre si post natal, pentru aceasta perioada salariata va beneficia de concediu de odihna. Astfel, perioada de concediu medical nu afecteaza durata concediului de odihna, putand beneficia de acelasi numar de zile de concediu de odihna de care ar fi beneficiat daca ar fi lucrat in perioada cat a fost in concediu medical.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro