Concediul paternal. Se va reglementa in CCM si RI?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Septembrie 2022
07 Septembrie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediu paternalacordare concediu paternallegea nr.210/1999
Concediul paternal. Se va reglementa in CCM si RI?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In contractul colectiv de munca si in regulamentul intern avem articole cu zilele libere platite pt evenimente deosebite, printre acestea fiind si 5 zile libere la nasterea copiilor. In cazul de fata, cand prin OUG s-a modificat concediul paternal si trebuie acordate 10 zile in loc de 5, cum se procedeaza, trebuie facute acte aditionale la CCM si la RI? Noi oricum vom respecta legea si le vom da 10 zile libere persoanelor in cauza, dar nu stiu daca si cum trebuie modificate cele 2 documente. Daca trebuie facut act aditional, va rog sa imi oferiti si modelele pt CCM si RI."
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 4322
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 40 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
 
Conform art. 1 alin. (1) din Legea 210/1999, concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut si de a facilita concilierea vietii profesionale cu viata de familie in cazul lucratorilor care sunt parinti.
 
Astfel, concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de Legea 210/1999.
 
Daca prevederea de acordare a 10 zile libere platite pentru nasterea copilului+15 zile daca are curs puericultura nu este prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv) ci numai in regulamentul intern se acorda numai 25 zile de concediu paternal si nu 50 de zile.
 
Daca acordarea a 10 zile libere platite pentru nasterea copilului+15 zile daca are curs puericultura este prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv), atunci se vor acorda 50 de zile deoarece asa cum este reglementat la art. 40 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
 
Va recomandam sa acordati concediul paternal in temeiul legii si sa nu-l reglementati in contractul de munca.
 
In ceea ce priveste reglementarea din regulamentul intern puteti prevede ca se acorda concediul paternal astfel cum este reglementat legal.
 
Un raspuns valabil la data 5.09.2022, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]