"In contractul colectiv de munca si in regulamentul intern avem articole cu zilele libere platite pt evenimente deosebite, printre acestea fiind si 5 zile libere la nasterea copiilor. In cazul de fata, cand prin OUG s-a modificat concediul paternal si trebuie acordate 10 zile in loc de 5, cum se procedeaza, trebuie facute acte aditionale la CCM si la RI? Noi oricum vom respecta legea si le vom da 10 zile libere persoanelor in cauza, dar nu stiu daca si cum trebuie modificate cele 2 documente. Daca trebuie facut act aditional, va rog sa imi oferiti si modelele pt CCM si RI."
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 4322
Raspunsul specialistului:
Conform art. 40 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Conform art. 1 alin. (1) din Legea 210/1999, concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut si de a facilita concilierea vietii profesionale cu viata de familie in cazul lucratorilor care sunt parinti.
Astfel, concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de Legea 210/1999.
Daca prevederea de acordare a 10 zile libere platite pentru nasterea copilului+15 zile daca are curs puericultura nu este prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv) ci numai in regulamentul intern se acorda numai 25 zile de concediu paternal si nu 50 de zile.
Daca acordarea a 10 zile libere platite pentru nasterea copilului+15 zile daca are curs puericultura este prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv), atunci se vor acorda 50 de zile deoarece asa cum este reglementat la art. 40 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Va recomandam sa acordati concediul paternal in temeiul legii si sa nu-l reglementati in contractul de munca.
In ceea ce priveste reglementarea din regulamentul intern puteti prevede ca se acorda concediul paternal astfel cum este reglementat legal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<