"Legea 283/2022 prevede printre altele si "Art. 1521. (1) Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului." Avand in vedere ca nu a fost publicat nici un ordin comun al Min. Muncii si Min Sanatatii, referitor la conditiile pentru acordarea acestui tip de concediu si nici lista problemelor medicale pentru care se va putea solicita acesta, cum poate proceda angajatorul in cazul in care un salariat vine si solicita acest tip de concediu?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 4646
Raspunsul specialistului:
La art. 152^1 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.
Conform alin. (5) al aceluiasi articol, problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.
Art. V din Legea nr. 283/2022 prevede ca, in termen de 30 de zile de la data de 19 octombrie 2022 [data publicarii Legii nr. 283/2022], se emite ordinul comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii prevazut la art. 152^1 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata.
In lumina acestor dispozitii legale, in opinia noastra, desi dreptul este conferit prin lege, pentru a putea fi efectiv acordat este necesara aparitia ordinului comun, in lipsa respectarii conditiilor de acordare angajatorul necunoscand regulile de care trebuie sa tina cont pentru a aplica corect legea si de a incadra corect situatia care face obiectul solicitarii salariatului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<