legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: De cate drepturi beneficiaza salariatii aflati in CCC, in afara indemnizatiei de la stat?

01 August 2011
01 August 2011
Codul munciiOUG 111/2010concediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Unele societati ofera salariatilor diferite bonusuri in afara salariului de baza. Deoarece astfel de bonusuri sunt considerate avantaje in natura, acestea sunt trecute in statul de salarii pentru a fi impozitate. In plus, aceleasi bonusuri sunt acordate si salariatelor aflate in concediul de crestere copil, perioada in care contractul de munca este suspendat. In ce masura este insa legal ca, in aceasta perioada, persoanele aflate in acest tip de concediu sa primeasca si alte sume de bani in afara indemnizatiei de la stat?

In acest sens, art. 49 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.  Alin. (3) al aceluiasi articol, prevede ca pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Astfel, pe durata suspendarii contractului individual de munca salariatii pot beneficia de alte drepturi decat cele salariale cuvenite pentru activitatea prestata daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

In situatia in care, cauza suspendarii contractul individual de munca o constituie concediul pentru cresterea copilului, sunt aplicabile si prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. De aceea, obtinerea de venituri supuse impozitului pe perioada concediului pentru cresterea copilului conduce la suspendarea platii indemnizatiei de cresterea copilului in temeiul art. 16 alin. (2) lit. j) din OUG 111/2010 potrivit caruia plata indemnizatiei prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (5) si (6) se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Potrivit art. 16 alin. (3) din aceeasi ordonanta, plata indemnizatiei crestere copil nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului crestere copil, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.

Se considera, in concluzie, ca bonusurile acordate de societate (fie ca este vorba de anumite servicii in centre de sanatate sau de alte tipuri de abonamente) nu reprezinta o contraprestatie pentru activitatea desfasurata. Astfel, salariatele pot beneficia de aceste avantaje in natura pe perioada concediului crestere copil, fara sa li se suspende plata indemnizatiei, daca in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca este prevazut ca salariata beneficiaza de acest drept si pe perioada acestui concediu.
NOUTATI din Legislatie muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!


Noile prevederi au in vedere reincadrarea fiscala
a diurnei si declararea acestea in D 112!

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
Diurna legala in Romania si in strainatate!

BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor

Vedeti AICI modificarile explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]