Analizam in randurile urmatoare o speta referitoare la posibilitatea de intrerupere a concediului de maternitate, fie cu un concediu de boala obisnuita, fie prin venirea salariatei la serviciu pentru o luna sau doua si apoi continuarea concediului pana la implinirea celor 126 de zile calendaristice:
Conform art. 24 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele.
Acest lucru se produce in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Amintim faptul ca concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda in considerarea starii de graviditate si a lauziei femeii.
In consecinta, apreciem ca salariata poate beneficia de acest concediu inainte si dupa nastere.
De asemenea, mentionam faptul ca in situatia in care salariata se afla in stare de lauzie ea va beneficia de concediu medical de maternitate si nu de concediu de incapacitate temporara de munca.
Atentionam cu privire la faptul ca salariata nu poate reveni la locul de munca pentru ca mai apoi sa benficieze de concediu de maternitate avand in vedere scopul acordarii acestui concediu respectiv starea de lauzie a salariatei.