Consiliile generale ale Confederatiei Nationale Sindicale "Cartele ALFA" si Blocului National Sindical considera declaratiile facute de unii reprezentanti ai Patronatelor ca fiind un atac dur si nejustificat la adesa lucratorilor si implicit a sindicatelor. Acest atac distruge echilibrul dialogului social dintre sindicate si patronate. Demersul aduce grave prejudicii drepturilor lucratorilor si, implicit economiei Romaniei, prin cresterea fraudei sustinuta de structurile patronale reunite in Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
Organizatiile patronale care s-au revoltat impotriva sindicatelor si care sustin ca, propunerile de modificare ale Legii 62/2011 le taie elanul de crestere economica, acuzand o asa zisa "dictatura a sindicatelor", sunt structuri patronale fantoma care in marea lor majoritate nu participa la negocierea colectiva. Aceste organizatii fantoma, care reprezinta cel mult cate doua federatii patronale, incearca blocarea unui dialog social real si doresc impunerea exclusiva a punctului lor de vedere, in numele unor interese de grup, prin excluderea structurilor sindicale de la masa dialogului si prin blocarea tuturor cailor prin care sindicatele isi pot sustine lucratorii.
Eliminarea Contractului Colectiv Unic National si introducerea Contractelor Colective de Munca Sectoriale a facut ca numarul lucratorilor a caror relatii de munca sunt reglementate de un Contract Colectiv de Munca sa scada de la 98%, in mai 2011, la circa 36% dupa aplicarea noilor prevederi din legislatia muncii. Trebuie spus ca Legea dialogului social si Codul Muncii, asa cum au fost ele modificate si adoptate in 2011 aseaza Romania in situatia de a avea cea mai restrictiva legislatie, raportata la angajat, din domeniul muncii, din toata Uniunea Europeana.
Blocul National Sindical si Confederatia Nationala Sindicala "Cartele ALFA", alaturi de celelalte Confederatii Sindicale reprezentative si alaturi de patronatele reunite in PatroROM (Uniunea Confederatiilor Patronale Independende din Romania), considera ca modificarea Legii dialogului social este o prioritate, fiind unica solutie pentru deblocarea dialogului social si realizarea pacii sociale, in conditiile in care, conform prevederilor actuale ale Legii dialogului social, lucratorii din Intreprinderile Mici si Mijlocii au pierdut dreptul de a participa la dialogul social si blocheaza sindicalizarea lucratorilor din IMM-uri.
Legea 62/2011, in forma actuala, face ca organizatiile sindicale din Romania sa fie in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea, respectiv de a actiona in interesul salariatilor pe care ii reprezinta.
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
Confederatia Nationala Sindicala "Cartele ALFA" si Blocul National Sindical considera ca modificarea Legii 62/2011 este o necesitate atat pentru deschiderea cailor unui dialog social real si eficient, cat si pentru sustinerea reala a dezvolatrii economice a Romaniei, care nu se poate realiza decat prin respectarea drepturilor lucratorilor.
Sustinem ca numai prin dezvoltarea dialogului social echilibrat se poate construi pacea sociala dorita de toate structurile partenerilor sociali implicati.