Noua lege a pensiilor - discriminari fata de persoanele cu conditii deosebite de munca

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Octombrie 2024
18 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
discriminari noua lege a pensiilordiscriminare salariati conditii deosebite de munca
Noua lege a pensiilor - discriminari fata de persoanele cu conditii deosebite de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), Dumitru Pirvulescu considera ca noua lege a pensiilor face o discriminare intre persoanele cu conditii speciale deosebite si cele cu conditii normale de munca, iar aceste aspecte creeaza tensiuni.

Tocmai de aceea minerii, energeticienii si siderurgistii, din cadrul sindicatelor asociate Federatiei Nationale Mine Energie, Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate Univers si Federatiei Sindicale a Siderurgistilor METAROM, membre ale Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel ALFA", au organizat in data de 17 octombrie un miting de protest in fata Guvernului, nemultumiti fiind de modificarile aduse noii legi a pensiilor.


Noua lege a pensiilor ii dezavantajeaza


"Actuala lege a pensiilor a fost facuta special pentru a nu deranja grosul pensionarilor, adica pe aceia cu conditii normale de munca. Din cauza conditiilor de munca foarte grele, cei care lucrau in minerit, energie, siderurgie, aveau anumite facilitati. Dar, atata timp cat speranta de viata este mai mica, nu consideram o facilitate iesirea mai repede la pensie si cu un stagiu de cotizare mai mic", a tinut sa precizeze presedintele federatiei mai sus mentionate.

Concret, Pirvulescu  este de parere ca minerii, energeticienii si siderurgistii ar trebui sa beneficieze de aceleasi conditii de pensionare in actuala lege a pensiilor ca in cea precedenta.

Motivul? Continua sa munceasca in aceleasi conditii de munca foarte grele si periculoase, care contribuie la deteriorarea bunastarii acestora.

Asadar, acestia cer Guvernului sa elimine articolele din lege care creeaza discriminare in timp intre persoanele care au desfasurat activitate in aceleasi conditii de munca si revenirea la articolele din fosta lege.


Ce ii nemultumeste pe sindicalisti, in noua lege a pensiilor - legea nr. 360/2023?


Practic, in noua lege a pensiilor este incalcat principiul contributivitatii deoarece nu se mai acorda punctajul suplimentar pentru salariatii care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, sau conditii speciale decat pana la salarial mediu brut national, desi inainte s-a platit pana la valoarea salariului fiecaruia, observa Agerpres.

"Asteptari imediate nu avem, dar sper sa le vina mintea la cap guvernantilor. In cazul nostru, al minerilor, nu e normal sa lucram zeci de ani in conditiile acelea, stiind ca la un moment dat vom iesi la pensie mai repede si cu o pensia rezonabila si dupa zeci de ani sa vina cineva sa ne spuna ca veti avea pensiile ca si cum ati fi cules cartofi! Altfel, mai lucrau oamenii astia la o suta de metri sub pamant sa-si riste viata?", a concluzionat Pirvulescu.

La 1 septembrie 2024 a intrat in vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care inlocuieste complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (o parte dintre prevederile noii legi se aplica deja, altele isi vor produce efectele incepand cu 1 septembrie).

Asistam practic la o schimbare radicala a reglementarilor in acest domeniu sensibil – pensionarea – si, asa cum era de asteptat, neclaritatile nu au intarziat sa apara, mai ales ca, dupa cum vei vedea, modificarile nu sunt deloc putine.

Iata de ce ti-am pregatit ghid practic Noua lege a pensiilor, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]