Dumitru Costin: Codul Muncii si Codul de Dialog Social sufera de incoerenta

legea dialogului socialcodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul Muncii asumat de catre Guvern sufera de incoerenta si aduce mari prejudicii pietei muncii din Romania, a declarat marti, in cadrul seminarului "Modificarile Codului Muncii si ale Codului de Dialog Social", presedintele BNS, Dumitru Costin.

Presedintele BNS a spus ca, prin Codul Muncii, se realizeaza o piata a muncii ostila, in care tinerii nu vor mai fi atrasi sa munceasca, ci se vor indrepta spre alte piete.

In opinia liderului sindical, Codul Muncii si de Dialog Social ar trebui rediscutate si puse in parametrii "de normalitate" si echilibru intre angajati si angajatori. Totodata, Dumitru Costin considera ca ambele acte normative trebuie sa fie rodul Dialogului Social si nu sa fie asumate in urma "unui tur de forta" al Guvernului. Costin a acuzat si faptul ca Romamia "nu este tare" sa rezolve problemele legate de accesarea fondurilor europene, de reforma in educatie, si "nu este tare" sa aduca modificari care sa revigoreze economia romaneasca.

Liderul BNS a afirmat ca multi dintre angajatori care erau foarte fericiti in momentul angajarii raspunderii pe Codul Muncii, in ultima vreme si-au pierdut din entuziasm. Dumitru Costin a estimat ca institutia negocierii colective "va ramane goala", iar in urmatorii 3-5 ani se va mai putea negocia la nivel de unitate in proportie de 50-60% in cadrul firmelor, societatilor sau companiilor.

Presedintele BNS a mai spus ca, in ceea ce priveste problemele de dialog social si cele ale muncii, va sesiza Comisia Europeana pe spetele nationale pe care le va stramuta la Curtea Europeana de Justitie.

Liderul sindical si-a motivat afirmatia spunand ca in ultima perioada a constatat ca, pe cazuri importante, uneori "un telefon politic a fost mai important decat justitia.".

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a sustinut ca in Romania, odata cu scaderea calitatii vietii, scade si calitatea actelor normative, sustinand ca, desi nu a intrat in vigoare, Codul Civil a avut 375 de modificari. "In Romania exista o boala de a modifica legile, astfel incat oricine vine la putere modifica legislatia", a spus Danilet. Potrivit acestuia, orice lege noua trebuie dezbatuta si trebuie facut un studiu de impact inainte de a fi adoptata.

La randul sau, presedintele Curtii de Apel - Sectia 7 Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, Lucia Uta, a sustinut ca prezentul Cod al Muncii este unul care a suferit modificari.

Prezent la deschiderea seminarului, prof.univ.dr. Alexandru Athanasiu a acuzat faptul ca legiuitorul "confunda fiziologia cu legiferarea" si a afirmat ca noul Cod al Muncii se confrunta cu o lipsa de viziune, iar in viitor se va dovedi o "lege nedreapta". Potrivit lui Athanasiu, "reforma este alibiul esecurilor permanente". Totodata Athanasiu considera ca dreptul muncii ar trebui sa fie un drept in favoarea lucratorului, sustinand ca orice abandon al principiilor se va plati. Athanasiu a subliniat si necesitatea formarii unui corp de experti in domeniul legislatiei muncii. AGERPRES


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea dialogului socialcodul muncii

Data aparitiei: 14 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dumitru Costin: Codul Muncii si Codul de Dialog Social sufera de incoerenta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]