Dumitru Costin: Codul Muncii si Codul de Dialog Social sufera de incoerenta

14 Iunie 2011
14 Iunie 2011
legea dialogului socialcodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul Muncii asumat de catre Guvern sufera de incoerenta si aduce mari prejudicii pietei muncii din Romania, a declarat marti, in cadrul seminarului "Modificarile Codului Muncii si ale Codului de Dialog Social", presedintele BNS, Dumitru Costin.

Presedintele BNS a spus ca, prin Codul Muncii, se realizeaza o piata a muncii ostila, in care tinerii nu vor mai fi atrasi sa munceasca, ci se vor indrepta spre alte piete.

In opinia liderului sindical, Codul Muncii si de Dialog Social ar trebui rediscutate si puse in parametrii "de normalitate" si echilibru intre angajati si angajatori. Totodata, Dumitru Costin considera ca ambele acte normative trebuie sa fie rodul Dialogului Social si nu sa fie asumate in urma "unui tur de forta" al Guvernului. Costin a acuzat si faptul ca Romamia "nu este tare" sa rezolve problemele legate de accesarea fondurilor europene, de reforma in educatie, si "nu este tare" sa aduca modificari care sa revigoreze economia romaneasca.

Liderul BNS a afirmat ca multi dintre angajatori care erau foarte fericiti in momentul angajarii raspunderii pe Codul Muncii, in ultima vreme si-au pierdut din entuziasm. Dumitru Costin a estimat ca institutia negocierii colective "va ramane goala", iar in urmatorii 3-5 ani se va mai putea negocia la nivel de unitate in proportie de 50-60% in cadrul firmelor, societatilor sau companiilor.

Presedintele BNS a mai spus ca, in ceea ce priveste problemele de dialog social si cele ale muncii, va sesiza Comisia Europeana pe spetele nationale pe care le va stramuta la Curtea Europeana de Justitie.

Liderul sindical si-a motivat afirmatia spunand ca in ultima perioada a constatat ca, pe cazuri importante, uneori "un telefon politic a fost mai important decat justitia.".

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a sustinut ca in Romania, odata cu scaderea calitatii vietii, scade si calitatea actelor normative, sustinand ca, desi nu a intrat in vigoare, Codul Civil a avut 375 de modificari. "In Romania exista o boala de a modifica legile, astfel incat oricine vine la putere modifica legislatia", a spus Danilet. Potrivit acestuia, orice lege noua trebuie dezbatuta si trebuie facut un studiu de impact inainte de a fi adoptata.

La randul sau, presedintele Curtii de Apel - Sectia 7 Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, Lucia Uta, a sustinut ca prezentul Cod al Muncii este unul care a suferit modificari.

Prezent la deschiderea seminarului, prof.univ.dr. Alexandru Athanasiu a acuzat faptul ca legiuitorul "confunda fiziologia cu legiferarea" si a afirmat ca noul Cod al Muncii se confrunta cu o lipsa de viziune, iar in viitor se va dovedi o "lege nedreapta". Potrivit lui Athanasiu, "reforma este alibiul esecurilor permanente". Totodata Athanasiu considera ca dreptul muncii ar trebui sa fie un drept in favoarea lucratorului, sustinand ca orice abandon al principiilor se va plati. Athanasiu a subliniat si necesitatea formarii unui corp de experti in domeniul legislatiei muncii. AGERPRES

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]