BNS: vom determina angajatorii sa formeze profesional salariatii. Obligatia de a oferi un concediu de studii PLATIT

concediu de studii platitformare profesionala salariati
BNS: vom determina angajatorii sa formeze profesional salariatii. Obligatia de a oferi un concediu de studii PLATIT
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pare ca organizatiile sindicale vor sa ii determine pe angajatori sa respecte legea in ceea ce priveste formarea profesionala a salariatilor. Asa ca, din toamna vor sustine demersuri pentru a determina angajatorii sa se ocupe de formarea profesionala a propriilor angajati, pe care nu o pun in aplicare deoarece nu exista sanctiuni.
 
Aceste afirmatii ii apartin presedintelui Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, observa Agerpres.
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dori, detalii AICI >>>
 
Costin sustine ca se poate crea o presiune pe angajator, atunci cand va trebui sa ofere un concediu de studii platit, un drept al angajatului, daca nu se ofera programe de formare profesionala:
 
"Din toamna acestui an vom determina angajatorii sa execute o prevedere legala. Exista o prevedere explicita in lege ca anual sau o data la doi ani, in functie de dimensiunea intreprinderii, sa ai un plan de formare a propriilor salariati pe care sa il executi, dar nu exista sanctiuni pentru firme. Pe cale de consecinta, nu o fac, au recunoscut si cei din mediul de business: "Domnule, nu am o preocupare in acest sens pentru ca eu investesc in ei si imi pleaca!" - lucru partial adevarat. Angajatorul prefera sa il tina fara o recunoastere a calificarii, astfel incat sa il plateasca cat mai prost deoarece, in momentul in care omul deprinde competente profesionale suplimentare - si sunt recunoscute si certificate - are o alta valoare de intrebuintare pentru piata muncii - si atunci trebuie sa il platesti mai bine. Avand in vedere ca in Codul Muncii nu exista prevederi explicite referitoare la sanctiuni pentru angajatorii care nu fac acest lucru, degeaba sesizezi Inspectia Muncii, pentru ca o sa vina sa il mangaie pe ceafa pe angajator, care spune: "Da, ma mai gandesc, vad eu ce fac", a mentionat presedintele BNS, Dumitru Costin.
 
De asemenea, acesta a observat ca exista alte prevederi care pot fi exploatate, in sensul in care angajatorul are obligatia sa acorde angajatului concediu de studii platit, daca nu ii ofera cursuri de formare in programul respectiv.
 
"Atunci poti sa creezi altfel presiune pe angajator. Nu vrei tu sa te preocupi, eu am dreptul sa imi platesti un concediu de studii. Vom incepe din toamna cu acest plan de bataie pentru a provoca angajatorii sa trateze altfel zona de formare profesionala", a concluzionat Costin.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce fel de documente va poate solicita ITM?


Inspectorii ITM va pot solicita 160 de documente!

De exemplu, inspectorii va pot cere:

• Notificarea pentru prelungirea unei detasari
• Actul aditional cu clauza de formare profesionala
• Convocatorul pentru negocierea CCM la nivel de unitate
• Nota de fundamentare privind suspendarea activitatii pentru somaj tehnic
• Declaratia pe propria raspundere a membrului de familie coasigurat
• Instiintarea trimisa unui fost salariat privind reinfiintarea postului

Aveti toate documentele? Sunt intocmite corect?

Va oferim 160 de modele si formulare EDITABILE care acopera orice situatie cu care va puteti intalni.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de studii platitformare profesionala salariati

Data aparitiei: 19 Iunie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

BNS: vom determina angajatorii sa formeze profesional salariatii. Obligatia de a oferi un concediu de studii PLATIT Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de repaus saptamanal si in zi de sarbatoare legalaIntrebare: Avem un depozit cu vanzare en-gross, cu 3 salariati, in cadrul unui Centru comercial care are program L-V 9:00-17:00 si Sambata 9:00-14:00.Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu, modul de acordare al zilelor libere pentru fiecare caz in parte: 1. Salariatul 1 a lucrat sambata pe 22.06.2024 si luni 24.06.2024 (liber national) si primeste liber platit in zilele de 25 si 26.06.2024 plus sporul de weekend. Este suficient sau se considera cele 2 zile libere doar pt. ziua de weekend lucrata si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Tichetele de masa se acorda numai la functia de bazaIntrebare: Va rugam sa ne spuneti daca un salariat incadrat cu norma intreaga si functie de baza la societatea X, si incadrat cu contract de munca cu timp partial la societatea Y, poate beneficia de tichete de masa de la societatea Y?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]