Se pare ca organizatiile sindicale vor sa ii determine pe angajatori sa respecte legea in ceea ce priveste formarea profesionala a salariatilor. Asa ca, din toamna vor sustine demersuri pentru a determina angajatorii sa se ocupe de formarea profesionala a propriilor angajati, pe care nu o pun in aplicare deoarece nu exista sanctiuni.
Aceste afirmatii ii apartin presedintelui Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, observa
Agerpres.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dori, detalii AICI >>>
Costin sustine ca se poate crea o presiune pe angajator, atunci cand va trebui sa ofere un concediu de studii platit, un drept al angajatului, daca nu se ofera programe de formare profesionala:
"Din toamna acestui an vom determina angajatorii sa execute o prevedere legala. Exista o prevedere explicita in lege ca anual sau o data la doi ani, in functie de dimensiunea intreprinderii, sa ai un plan de formare a propriilor salariati pe care sa il executi, dar nu exista sanctiuni pentru firme. Pe cale de consecinta, nu o fac, au recunoscut si cei din mediul de business: "Domnule, nu am o preocupare in acest sens pentru ca eu investesc in ei si imi pleaca!" - lucru partial adevarat. Angajatorul prefera sa il tina fara o recunoastere a calificarii, astfel incat sa il plateasca cat mai prost deoarece, in momentul in care omul deprinde competente profesionale suplimentare - si sunt recunoscute si certificate - are o alta valoare de intrebuintare pentru piata muncii - si atunci trebuie sa il platesti mai bine. Avand in vedere ca in Codul Muncii nu exista prevederi explicite referitoare la sanctiuni pentru angajatorii care nu fac acest lucru, degeaba sesizezi Inspectia Muncii, pentru ca o sa vina sa il mangaie pe ceafa pe angajator, care spune: "Da, ma mai gandesc, vad eu ce fac", a mentionat presedintele BNS, Dumitru Costin.
De asemenea, acesta a observat ca exista alte prevederi care pot fi exploatate, in sensul in care angajatorul are obligatia sa acorde angajatului concediu de studii platit, daca nu ii ofera cursuri de formare in programul respectiv.
"Atunci poti sa creezi altfel presiune pe angajator. Nu vrei tu sa te preocupi, eu am dreptul sa imi platesti un concediu de studii. Vom incepe din toamna cu acest plan de bataie pentru a provoca angajatorii sa trateze altfel zona de formare profesionala", a concluzionat Costin.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<