"Societatea acorda tuturor salariatilor mobili un spor de mobilitate in valoare fixa de 90 lei brut lunar. Pentru un nou angajat, sau pentru unul care pleaca aceasta suma se acorda proportional cu timpul lucrat in luna respectiva. Este corect?"
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: COMERT
Raspunsul specialistilor:
Sporul de mobilitate nu este reglementat de lege.
Conform art. 25 din Codul muncii:
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Astfel cum puteti observa Codul muncii nu impune o limita minima sau maxima a sporului de mobilitate sau alte conditii in care se acorda acestor spor. Ceea ce impune Codul muncii este negocierea sporului de mobilitate si includerea acestuia in contractul individual de munca.
Prin urmare, daca se doreste ca sporul de mobilitate sa se acorde proportional cu timpul lucrat este necesar sa se precizeze acest lucru in mod expres in contractul individual de munca pentru a nu determina interpretari diferite de angajator, salariat, inspectoratul de munca sau instanta de judecata.
Din punctul meu de vedere daca s-a mentionat ca sporul se acorda pe luna, acordarea se efectueaza proportional cu timpul lucrat. Insa interpretarea unei clauze din contract depinde de foarte multi factori astfel incat concluzia poate fi alta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<