"Societatea acorda tuturor salariatilor mobili un spor de mobilitate in valoare fixa de 90 lei brut lunar. Pentru un nou angajat, sau pentru unul care pleaca aceasta suma se acorda proportional cu timpul lucrat in luna respectiva. Este corect?"
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: COMERT
Raspunsul specialistilor:
Sporul de mobilitate nu este reglementat de lege.
Conform art. 25 din Codul muncii:
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Astfel cum puteti observa Codul muncii nu impune o limita minima sau maxima a sporului de mobilitate sau alte conditii in care se acorda acestor spor. Ceea ce impune Codul muncii este negocierea sporului de mobilitate si includerea acestuia in contractul individual de munca.
Prin urmare, daca se doreste ca sporul de mobilitate sa se acorde proportional cu timpul lucrat este necesar sa se precizeze acest lucru in mod expres in contractul individual de munca pentru a nu determina interpretari diferite de angajator, salariat, inspectoratul de munca sau instanta de judecata.
Din punctul meu de vedere daca s-a mentionat ca sporul se acorda pe luna, acordarea se efectueaza proportional cu timpul lucrat. Insa interpretarea unei clauze din contract depinde de foarte multi factori astfel incat concluzia poate fi alta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<