Un studiu recent facut de BNS arata ca circa 55 dintre salariatii romani considera ca ar trebui sa fie platiti cu sume mai mari pentru munca pe care o depun zilnic la locul de munca. In plus, relatiile la munca au devenit mult mai formale si predomina sentimentul de concurenta. Studiul intocmit de BNS s-a numit "Conditiile de munca, satisfactia si performanta la locul de munca".
Cele mai multe nemultumiri exprimate de cei supusi studiului vin de pe urma faptului ca acestia nu sunt implicati in procesele de luare a deciziilor, nu le este apreciata si nici recompensata fidelitatea la locul de munca si nu li se acorda tratament special in cazul factorilor de risc fizic (presiunea survenita din termene scurte sau lucrul in schimburi).
In general, cei nemultumiti de salarii sunt barbati (cu 50% mai multi decat femeile), care lucreaza in mediul privat (cu 52% mai multi decat in sectorul public) si au mai avut cel putin un loc de munca anterior (cu 28% mai multi angajati cu experienta decat cei aflati la primul loc de munca).
Un alt aspect important care influenteaza negativ relatiile de munca se refera la formalizarea raporturilor dintre sefi si angajati, cat si dintre salariati, predominand sentimentul de concurenta, nu de cel de cooperare. Ponderea relatiilor amicale intre sefi si angajati s-a redus de la 23% in 2010 la 17% in 2011, iar intre angajati a scazut de la 71% in 2010 la 64% in 2011.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
De asemenea, in perceptia angajatilor, tot mai multi romani vor sa plece la munca in alte state. Doar un roman din o suta s-a intors sa lucreze in tara si unul din cinci ar pleca la munca in strainatate. Raportul dintre emigratia potentiala si imigratia efectiva este de 21 la 1, ceea ce arata ca perceptia de pe piata muncii din Romania nu s-a imbunatatit, potrivit autorilor studiului.