Legea privind salariul minim european a fost promulgata

Ioana Pavel
Ioana Pavel
14 Noiembrie 2024
14 Noiembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
salariul minim europeanlege privind salariul minim european
Legea privind salariul minim european a fost promulgata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca proiectul de lege privind salariul minim european, initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, a fost promulgat in data de 13 noiembrie. 

Concret, actul normativ transpune in legislatia nationala Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. Acest demers are ca scop asigurarea unui trai decent pentru toti lucratorii din Romania si reducerea inegalitatilor salariale.

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, impreuna cu partenerii sociali - sindicate si patronate - a creat un mecanism de stabilire a salariului minim care sa tina cont de puterea de cumparare a populatiei, de salariul mediu si de productivitatea muncii, oferind astfel o crestere reala si sustenabila a veniturilor pentru lucratorii romani. Legea garanteaza ca salariile mici vor creste dupa indicatori economici clari, incurajeaza negocierile colective intre angajatori si sindicate, consolidand dialogul social.


Salariul minim european - un angajament important


„Odata cu adoptarea acestei legi vom avea o mai buna protectie a lucratorilor din Romania. Cresterea salariilor este un pas inainte pentru locuri de munca mai bine platite dar si pentru o mai mare stabilitate economica si sociala. Prin aplicarea acestei legi urmarim reducerea saraciei in munca si protejarea puterii de cumparare. Este un angajament pe care ni l-am asumat sa nu lasam pe nimeni in urma si sa imbunatatim conditiile de munca si de viata”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Romania a inregistrat, in ultimul deceniu, cea mai ridicata rata de crestere a salariului minim din Uniunea Europeana atat in termeni nominali, cat si reali.


Va reamintim ca Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat inca din data de 28 august la dezbaterea cu tema „Transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana”, eveniment organizat de Blocul National Sindical.

Guvernul Romaniei a aprobat deja, pe 21 iunie 2024, proiectul de lege initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) pentru implementarea acestei directive, proiect care a fost trimis spre adoptare in Parlament dupa ample consultari cu partenerii sociali pentru stabilirea modului in care va fi determinat salariul minim adecvat conform Directivei. Formula de calcul care va fi stabilita va tine cont de puterea de cumparare, de nivelul castigului salarial mediu brut si de productivitatea muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]