legislatiamuncii.ro

 

Salariul MINIM net al lucratorilor din sectorul constructiilor s-ar putea diminua cu 780 de lei

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Iulie 2023
20 Iulie 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
eliminare facilitati fiscale constructiidiminuare salarii constructiifacilitati fiscale eliminate
Salariul MINIM net al lucratorilor din sectorul constructiilor s-ar putea diminua cu 780 de lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca Guvernul va decide eliminarea facilitatilor fiscale, salariul minim net al lucratorilor din sectorul contructiilor se va diminua cu 780 de lei, a declarat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, in data de 19 iulie.
 
Conform Agerpres:
 
"Odata cu eliminarea acestor facilitati, impactul va fi ca din actualul brut de 4.000 de lei va trebui platita contributia la CASS, care inseamna 400 lei, impozitul pe venit inca 230 lei, contributia asiguratorie pentru munca 90 lei. Deci in urma eliminarii facilitatii, salariul minim net a lucratorilor se va diminua cu 780 lei", a tinut sa precizeze Costin.
 
Ramona Valeanu, de la BNS, a subliniat ca, prin acordul facut cu sectorul de constructii, facilitatile fiscale trebuie sa fie eliminate treptat, intre 2025 si 2028.
 
"Semnat, da, pana in 2028, asumat prin PNRR si aprobat de Comisia Europeana, pentru ca s-au dus cu PNRR-ul la Comisia Europeana. Si acolo spune ca facilitatile fiscale vor fi eliminate treptat intre 2025 si 2028. Pai ce incredere poti sa ai in ceva, in nu stiu, in Guvernul care iti spune pe gura, a semnat un document si l-a asumat, l-a dus la aprobare si peste noapte vine cu altceva? Ce putem crede?", a spus reprezentanta BNS.
 
Conform datelor prezentate de Federatia Generala a Sindicatelor "Familia", de aceste facilitati fiscale beneficiaza circa 550.000 de angajati, din care 100.000 in industria producatoare de materiale de constructii, iar contributia la Fondul de pensii este de 5,61 miliarde lei pe an.
 
Eliminarea acestor facilitati va incetini cresterea sectorului si contributia sa la PIB, se vor inregistra intarzieri la proiectele prin Planul National de Redresare si Rezilienta sau vor fi efectuate lucrari de proasta calitate. De asemenea, exista riscul reducerii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene cu circa 20%, pana in 2030, si vor creste cazurile de munca nedeclarata sau sub-declarata, iar lucratorii calificati vor pleca spre alte tari din UE etc.
 
Reprezentantii BNS considera ca renuntarea la facilitatea fiscala s-ar putea absorbi prin: negocierea si incheierea unui contract colectiv de sector si includerea unui mecanism pentru mentinerea veniturilor salariale nete pentru angajatii din sector; eliminarea treptata a facilitatii cu respectarea calendarului asumat prin PNRR; ajustarea alocarilor financiare pentru lucrarile de investitii finantate de stat sau din fonduri europene astfel incat sa le permita constructorilor sa-si ajusteze costurile cu personalul; pregatirea unei politici salariale a sectorului pentru urmatorii ani care sa aduca o reechilibrare a salariilor in special in sectorul privat; modificarea legislatiei achizitiilor publice si introducerea de clauze sociale; pregatirea unui pachet de masuri pentru reducerea muncii la negru si la gri in sector, inclusiv introducerea cardului lucratorilor din Constructii.
 
Eliminarea facilitatilor fiscale din IT! Cand vor intra in vigoare modificarile Codului Fiscal?
 
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR) a anuntat in cursul unei discutii ce a avut loc in data de 13 iulie 2023 ca cele mai mari salarii, de peste 11.000 lei, sunt in sectorul IT, astfel ca facilitatile fiscale in acest domeniu, care sunt deja de 10 ani de zile, si-au atins scopul...mai multe puteti citi AICI >>>
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]