Salariul MINIM net al lucratorilor din sectorul constructiilor s-ar putea diminua cu 780 de lei

eliminare facilitati fiscale constructiidiminuare salarii constructiifacilitati fiscale eliminate
Salariul MINIM net al lucratorilor din sectorul constructiilor s-ar putea diminua cu 780 de lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca Guvernul va decide eliminarea facilitatilor fiscale, salariul minim net al lucratorilor din sectorul contructiilor se va diminua cu 780 de lei, a declarat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, in data de 19 iulie.
 
Conform Agerpres:
 
"Odata cu eliminarea acestor facilitati, impactul va fi ca din actualul brut de 4.000 de lei va trebui platita contributia la CASS, care inseamna 400 lei, impozitul pe venit inca 230 lei, contributia asiguratorie pentru munca 90 lei. Deci in urma eliminarii facilitatii, salariul minim net a lucratorilor se va diminua cu 780 lei", a tinut sa precizeze Costin.
 
Ramona Valeanu, de la BNS, a subliniat ca, prin acordul facut cu sectorul de constructii, facilitatile fiscale trebuie sa fie eliminate treptat, intre 2025 si 2028.
 
"Semnat, da, pana in 2028, asumat prin PNRR si aprobat de Comisia Europeana, pentru ca s-au dus cu PNRR-ul la Comisia Europeana. Si acolo spune ca facilitatile fiscale vor fi eliminate treptat intre 2025 si 2028. Pai ce incredere poti sa ai in ceva, in nu stiu, in Guvernul care iti spune pe gura, a semnat un document si l-a asumat, l-a dus la aprobare si peste noapte vine cu altceva? Ce putem crede?", a spus reprezentanta BNS.
 
Conform datelor prezentate de Federatia Generala a Sindicatelor "Familia", de aceste facilitati fiscale beneficiaza circa 550.000 de angajati, din care 100.000 in industria producatoare de materiale de constructii, iar contributia la Fondul de pensii este de 5,61 miliarde lei pe an.
 
Eliminarea acestor facilitati va incetini cresterea sectorului si contributia sa la PIB, se vor inregistra intarzieri la proiectele prin Planul National de Redresare si Rezilienta sau vor fi efectuate lucrari de proasta calitate. De asemenea, exista riscul reducerii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene cu circa 20%, pana in 2030, si vor creste cazurile de munca nedeclarata sau sub-declarata, iar lucratorii calificati vor pleca spre alte tari din UE etc.
 
Reprezentantii BNS considera ca renuntarea la facilitatea fiscala s-ar putea absorbi prin: negocierea si incheierea unui contract colectiv de sector si includerea unui mecanism pentru mentinerea veniturilor salariale nete pentru angajatii din sector; eliminarea treptata a facilitatii cu respectarea calendarului asumat prin PNRR; ajustarea alocarilor financiare pentru lucrarile de investitii finantate de stat sau din fonduri europene astfel incat sa le permita constructorilor sa-si ajusteze costurile cu personalul; pregatirea unei politici salariale a sectorului pentru urmatorii ani care sa aduca o reechilibrare a salariilor in special in sectorul privat; modificarea legislatiei achizitiilor publice si introducerea de clauze sociale; pregatirea unui pachet de masuri pentru reducerea muncii la negru si la gri in sector, inclusiv introducerea cardului lucratorilor din Constructii.
 
Eliminarea facilitatilor fiscale din IT! Cand vor intra in vigoare modificarile Codului Fiscal?
 
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR) a anuntat in cursul unei discutii ce a avut loc in data de 13 iulie 2023 ca cele mai mari salarii, de peste 11.000 lei, sunt in sectorul IT, astfel ca facilitatile fiscale in acest domeniu, care sunt deja de 10 ani de zile, si-au atins scopul...mai multe puteti citi AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
eliminare facilitati fiscale constructiidiminuare salarii constructiifacilitati fiscale eliminate

Data aparitiei: 20 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul MINIM net al lucratorilor din sectorul constructiilor s-ar putea diminua cu 780 de lei Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]