In aceasta perioada ar fi trebuit aplicata deja o taxa de solidaritate asupra salariilor bugetare, insa intentia de a introduce aceasta taxa pentru bugetarii care castiga peste 1.000 euro lunar a fost prezentata sub o noua forma.
In concret, premierul Victor Ponta a precizat ca de data aceasta aceasta taxa ar consta intr-un procente 10%, si nu unul de 16%, asa cum fusese declarat anterior.
Conform unor surse guvernamentale, insa, taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, daca s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privata, si pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei.
Sumele obtinute la buget dintr-o astfel de taxa par nesemnificative pentru buget in comparatie cu riscurile ca angajati cu pregatire mai inalta si experienta sa plece din sistemul public, mai ales ca taxa in sine ar accentua discrepantele de venituri.
El a apreciat ca sumele colectate din aceasta taxa ar urma sa fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor.
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Sindicatul National al Functionarilor Publici a transmis in vara anului trecut ca taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este o initiativa guvernamentala discriminatorie si ca demersul va fi dezbatut, in vederea blocarii, prin orice mijloace legale de lupta sindicala.
Sursa: Mediafax