Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat in data de 25 octombrie alaturi de premierul Marcel Ciolacu la sedinta Consiliului National Tripartit.
Consiliul - din care fac parte si confederatiile sindicale si patronatele, a avizat in sedinta mentionata mai sus cresterea salariului minim in constructii si in agricultura la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei.
Reprezentantii Blocului National Sindical, conform
Agerpres:
"Salutam decizia Guvernului prin care acesta tine cont de propunerile Blocului National Sindical si vine cu o solutie corecta pentru lucratorii din sectoarele economice constructii, industrie alimentara si agricultura. Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime in aceste domenii. Noul salariu din constructii, de 4.582 de lei, cat si cel din agricultura si industria alimentara, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura ca lucratorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorarile elimina scaderile generate de anularea facilitatilor fiscale pentru aceste domenii. Ne exprimam regretul ca pe tema eliminarii deducerilor fiscale din Ordonanta de urgenta nr. 168 din 2022 privind unele masuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene si modificarea si completarea unor acte normative, Guvernul Romaniei nu a tinut cont la momentul respectiv de propunerile BNS. Eliminarea tarzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariati platiti cu salariul minim, in valoare de 3.300 de lei brut".
Amintim ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.079 de lei net.
Concret, Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fara indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, incepand cu data de 1 octombrie 2023.
Masura adoptata urmareste reducerea numarului angajatilor aflati in risc de saracie si excluziune sociala si va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocuparii si prin cresterea puterii de cumparare a acestora, conform Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
De majorarea salariului de baza minim la 3.300 de lei au beneficiat 1.867.588 de salariati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<