Raspuns:
Conform art. 77 din Codul muncii , decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului. Totodata art. 252 alin. (3) din Codul muncii stabileste ca decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. Asadar, Codul muncii stabileste ca decizia de concediere produce efecte de la data la care a fost comunicata salariatului.
In situatia prezentata, incetarea contractului individual de munca nu poate fi dispusa incepand cu data de 16.07.2012 daca comunicarea deciziei nu poate fi efectuata pana la aceasta data.
Prin sentinta civila nr. 5605 din 25 iunie 2009, Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale a retinut ca „decizia de incetare a contractului individual de munca al salariatei a fost comunicata acesteia cu scrisoare recomandata la data de 22.09.2008, astfel incat ar fi trebuit sa produca efectul incetarii contractului individual de munca al salariatului la data de 22.09.2008, potrivit prevederilor art.75 din Codul muncii , in conformitate cu care „Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului."
Judecand recursul declarat impotriva acestei sentinte Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca, „este nefiresc a considera ca masura concedierii dispusa prin aceasta este aferenta datei de 31.07.2008, cu efect retroactiv cum s-a mentionat in continutul sau, in conditiile in care dispozitiile art. 75 Codul muncii dispun imperativ ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei."
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
Intr-o alta speta, Tribunalul Cluj a retinut ca "intimata a emis Decizia de concediere nr. …………pe care insa angajatorul nu a comunicat-o salariatului, potrivit prevederilor art. 268 alin. 3 C. muncii.
Astfel, potrivit acestor prevederi legale decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. Potrivit aliniatului 4 art. 268 din C. muncii, comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Datorita necomunicarii deciziei de concediere, instanta a retinut ca raporturile juridice de munca nu au incetat, atata timp cat salariatului nu i-a fost adusa la cunostinta o decizie de incetare a contractului individual de munca, in conditiile legii.