Proiect de lege: un nou mecanism de indexare a ajutoarelor sociale

Isabela Alexe
Isabela Alexe
05 Decembrie 2017
05 Decembrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
ajutoare sociale 2017indexare ajutoare socialeindicator social de referinta 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se prevad modificari importante pentru cei care primesc ajutoare sociale, indemnizatii de somaj sau alocatii de stat pentru copii, in contextul in care senatorul USR Adrian Wiener si deputata Oana Bizgan au initiat un proiect de lege care prevede indexarea anuala cu rata inflatiei a Indicatorului Social de Referinta.

Senatorul a atras atentia asupra unui factor important: indicatorul Social de Referinta (ISR) nu a mai fost actualizat de aproape 10 ani.

In ciuda cresterii economice constante din ultimii ani, inechitatile s-au accentuat in Romania:

"Proiectul isi propune sa scoata asistenta sociala din sfera politicianista, ca sa nu ramana un instrument electoral de conditionare a zonei vulnerabile din societatea romaneasca. Proiectul USR, semnat si de colegi din opozitie si de la putere, propune un mecanism autonom, independent, de indexare si eficientizare a prestatiilor sociale. Bineinteles, masura trebuie asociata altor masuri active si politici publice de incluziune sociala. De altfel, Romania si-a propus prin adoptarea Strategiei Europa 2020 scoaterea din zona saraciei si excluziunii sociale a 560.000 de oameni pana in 2020", a declarat senatorul USR Adrian Wiener, conform Agerpres.

Toate ajutoarele sociale (venitul minim garantat, indemnizatia de somaj, ajutorul pentru incalzire, alocatia de stat pentru copii, etc.) sunt calculate in functie de Indicatorul Social de Referinta. Astazi, valoarea ISR este de 500 de lei si nu s-a modificat din anul 2008, atunci cand a fost ultima data stabilita prin OUG 126/2008, act normativ care completa Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.


Un raport al Retelei Europene de Politici Sociale a aratat ca indexarile facute de Romania in vederea asigurarii cosului zilnic au fost arbitrare si urmand mai degraba o logica politica, ele fiind operate prin marirea fractiunii din ISR si nu prin marirea valorii ISR. Acelasi raport mentioneaza ca, din cauza acestor indexari arbitrare si nesistematice, obligatia de a revizui valoarea veniturilor minime anual asumata de Guvern prin OUG 57/2009, act normativ de revizuire a legii 416/2001 nu a fost respectata.

Proiectul de lege al USR propune indexarea anuala a ISR cu 100% din rata inflatiei, ca indicator ce reflecta cresterea anuala medie a preturilor. Acest model de indexare nu este o noutate, ci este prevazut deja in cazul pensiilor, respectiv in Legea 263/2010. In cazul in care inflatia este negativa, IRS nu se indexeaza si ramane la valoarea anului anterior.

Prin introducerea sistemului propus de indexare automata a ISR, rata inflatiei constituind un indicator economic neutru, statul va putea indeplini responsabilitatea de a asigura standarde sociale minimale tuturor cetatenilor, indiferent de alte criterii conjuncturale, inclusiv politice si electorale. Eliminarea arbitrarului din metoda de indexare a ISR va aduce stabilitate sociala si economica, prin predictibilitatea bugetului necesar si a efectelor sociale produse prin aplicarea sa, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Sursa de finantare a prevederilor prezentei initiative legislative va fi asigurata prin suplimentarea bugetului Asigurarilor Sociale de Stat si a bugetelor Unitatilor Administrativ-Teritoriale dedicate Asigurarilor Sociale.


Sursa: Agerpres


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]