Inceputul anului 2022 a adus cu sine o serie de modificari ale legislatiei aplicabile raporturilor de munca, ce pot avea efecte semnificative asupra activitatii departamentului de
resurse umane. Asadar, este timpul sa fiti la curent cu toate aceste schimbari, pentru a putea evita eventualele amezi data de ITM.
Modificari in legislatia muncii 2022
Este vorba despre:
· obligatia de renegociere a salariilor, in cazul lucratorilor încadrati cu salariul minim, introdusa prin OUG 146/2021. Practic, in termen de 24 de luni de la angajare, salariatilor incadrati cu salariul minim va trebui sa li se majoreze salariul.
· biletele de valoare, al caror regim juridic a fost modificat. De la data de 1 februarie, acestea se emit exclusiv pe suport electronic si apoi sunt de modificari specifice, ale fiecarui tip de bilet de valoare.
· voucherele de vacanta
· munca hibrid, o combinatie de telemunca si munca la sediul firmei din ce in ce mai utilizata si la noi. Unele studii arata ca aceasta este forma de organizare a muncii care va deveni majoritara in Europa. Care sunt provocarile juridice ale aceasteia, in contextul legislatiei romanesti.
Obtineti
rapid raspunsurile! Fara timp pierdut, fara stres! Apelati la informatiile exceptionale din
Consilier Codul Muncii,
detalii AICI >>>
Noutati importante cuprinse in Consilier Codul muncii, in 2022:
· Bilete de valoare - Categorii de bilete de valoare. Modificarile aduse prin Ordonantele de urgenta ale Guvernului nr. 130/2021 si 131/2021. Incepand de la 1 februarie 2022, biletele de valoare se emit exclusiv electronic. Intrebari si raspunsuri de actualitate. Un sfat surprinzator cu privire la tichetele cadou: nu le acordati! Tratament fiscal. Voucherele de vacanta – in sectorul public si in sectorul privat. In 2022 se pot acorda vouchere de vacanta de 15.300 lei. Noi contraventii, noi sanctiuni.
· Modificarea salariului - Modificarea unilaterala si bilaterala a salariului. Inregistrari in ReviSal. Aplicarea noului salariu minim, de 2.550 lei. Renegocierea salariilor lucratorilor angajati cu salariul minim. Termenul de 24 de luni incepe de la 1 ianuarie 2022, pentru salariatii actuali,
detalii AICI >>>
· Telemunca - Sanatatea si securitatea in munca a telesalariatului. Telemunca partiala si provocarile juridice ale acesteia. Utilitate, dezavantaje. Poate fi trimis in
delegatie salariatul care lucreaza in sistem hibrid? Programul de lucru si modalitatea de evidentiere a acestuia.
5 intrebari vitale in contextul coronavirus!
Actele normative emise recent (Legea 19, OUG 29, 30, 32 etc.) nu au putut acoperi toate situatiile aparute ulterior in practica. Iata in continuare 10 intrebari simple, dar cu raspunsuri deloc evidente:
1. Un angajat poate refuza solicitarea dvs. de a-si presta activitatea in regim de telemunca?
2. Persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor pot beneficia de indemnizatie de
somaj tehnic?
3. Daca un angajat cumuleaza salariul cu pensia, mai poate beneficia de indemnizatia de somaj tehnic?
4. Societatile din domeniul constructiilor care isi intrerup complet activitatea si intra in somaj tehnic mai beneficiaza de facilitatile fiscale la plata salariilor minime de 3.000 lei?
5. In cazul suspendarii contractelor de munca pentru somaj tehnic, ce se intampla cu contractele deja suspendate pentru concedii medicale?
In calitate de abonat la „Consilier Codul Muncii” beneficiati GRATUIT de serviciul de consultanta telefonica, prin care puteti adresa intrebari expertilor care au realizat aceasta lucrare!
Acest serviciu de consultanta si informatiile exceptionale din cele peste 1.000 de pagini ale Consilierului sunt exact ce va trebuie! Va recomandam sa va abonati pe 6 luni, perioada suficienta pentru a depasi criza COVID-19!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<